Лева партија Немачке је позвала Владу Ангеле Меркел да преиспита спољну политику и да се мање оријентише на САД, а да активира сарадњу са Русијом.

 

Њен представник у Бундестагу Сара Вагенкнехт је, у интервјуу агенцији DPA, објаснила да њена партија тражи да Берлин обустави учешће у операцијама НАТО и уклапање у америчку хегемонију.

 

 

„Одмах морају да буду прекинуте све операције у којима учествује Бундесвер. Вашингтон је НАТО претворио у интервенционистичку алијансу. НАТО може бити замењен колективним системом безбедности у који би била укључена и Русија. Партнерство са Русијом у сфери безбедности апсолутно је у интересу Еевропе“, рекла је Вагенкнехтова.

 

„Одговорност лежи пре свега на америчкој спољној политици, али и на немачкој! Деценију и по се води рат против исламског тероризма од Авганистана и Ирака, до Либије и Сирије. А он је за то време само јачао. Та политика мора да буде промењена“, каже она, тврдећи да су западне земље главни кривац за јачање «исламске државе».

 

„Неправедно је оптужити Дамаск и руску авијацију за смрт цивила. Приликом напада из ваздуха америчке коалиције гине мноштво цивила и у Раки и у Мосулу. Апсолутно је непоштено оптуживати Русију, а чинити исто“, рекла је посланик.

 

Ката

Тагови: ; ;