У Љвову је одржан форум регионалне пољске заједнице, чији су чланови одлучили да хитно затраже од централних украјинских власти економску аутономију за регион, што би требало да помогне да се побољшају економске везе са Пољском.

 

Председник Удружења Пољака у Љвову Сергеј Лукјаненко је рекао да овај регион заостаје за суседним пољским војводством педесет година. У исто време, Љвов, према његовим речима, има боље могућности од других региона. Он каже да би Пољска Љвову дала прилику да се оствари и да интервенција кијевских власти само смета, пише «Пресса Украјине».

 

 

Сенатор пољског Сејма Јан Жарин, који заступа странку «Право и правда», је рекао да Варшава мора активно да помогне својим суграђанима у источној Галицији. У Љвову су, према његовим речима, увек живели прави Пољаци.

 

Бивши члан регионалног савета Љвова Зиновиј Бермс је рекао да руководство Украјине није у стању да допринесе економском развоју региона у целини, а посебно Љвова, тако да је потребно тражити решење кроз сарадњу са Пољском.

 

Историчар и професор на Католичком универзитету Андреј Павлишин је рекао да ће, без активирања односа са суседом, украјински регион ускоро ући у депресију.

 

Учесници Форума су усвојили резолуцију коју ће послати у Кијев. Један од захтева је да Љвов добије право да доноси одлуке о економској политици, углавном како би се побољшали односи са Пољском.

 

Ката

Тагови: ;