Руски војни авион пао у Црно море

Авион руског Министарства одбране Ту-154 је пао је јутрос у Црно море, након седам минута лета. Летео је из Сочија према Сирији. Спасилачке екипе су лоцирале остатке летелице на око 1,5 километара од обале, на дубини од 50 до 70 метара.

 

 

Погинула су 92 човека, 8 чланова посаде и 84 путника. Прво тело је откривено на 6 км од обале Сочија након рушења авиона, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

 

 

 

«На шест километара од обале Сочија нађено је тело човека који је погинуо када се авион руског Министарства одбране Ту-154 срушио. Тело је извукла спасилачка екипа», рекао је Конашенков.

 

Ту-154 је нестао са радара након полетања током планираног лета са аеродрома Адлера. У авиону су се налазили и чланови ансамбла „Александров“, укључујући вођу ансамбла Валерија Халилова, новинари Првог канала и „Звезде“, као и дописник НТВ Михаил Лужецкиј, оператер Олег Пестов, звук инжењер Евгениј Толстов и осам чланова војне посаде. Руски војници и уметници су кренули у руску базу Хмејмим где је требало да учествују у прослави Нове године.

 

Након прве информације да је на лету била и чувена докторка Лиза, изгледа да то није тачно. Она јесте била путник тог авиона, али на претходном лету из Москве. Њено име се појавило и на списку настрадалих путника, али изгледа да она сама није била у срушеном авиону већ је само предала лекове за универзитетску болницу у Латакији. Чека се потврда информације.

 

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу се налази константно на телефонској вези са Председником Русије Владимиром Путином због несреће војног авиона Ту-154, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

«Шојгу је стално на телефону. За сада нема тачних информација. Главно је да сада раде хитне службе. Нема потребе за било каквим додатним налозима. У случају овакве ситуације постоји одређени сценарио који се тренутно реализује», рекао је Песков новинарима.

 

„На ванредној седници Комисије за ванредне ситуације града је организован оперативни штаб. Власти Сочија су спремне, ако је потребно, да пруже сву неопходну помоћ родбини настрадалих“, рекао је извор из власти за ТАСС.

 

Ката

 

Брифинг Министерства одбране о обореном авиону Ту-154