Oчекуjе се да ће руска рубља ову годину завршити као jедна од наjjачих валута у свету, будући да jе само бразилски реал забележио бољи курс према долару од руске валуте.

 

 

Растуће цене нафте и све веће интересовање страних улагача, упркос санкциjама, главни су разлози опоравка рубље, пише Раша тудеj.

 

Руска валута jе ове године оjачала према долару за 17 одсто, у чему jу jе само мало надмашио бразилски реал коjи jе порастао за више од 17 процената према «зеленоj новчаници».

 

Рубља jе имала тежак први месец у 2016. години, када jе нафта пала на 27 долара по барелу, при чему jе њена вредност према долару потонула на наjнижи ниво икада од 82 рубље за долар.

 

Са стабилизациjом цене нафте, курс руске валуте се вратио на 60,40 рубаља за долар у децембру ове године. Данас се рубља трговала на нивоу од 60,80 за долар, и 63,60 за евро, што jе у оба случаjа близу 18-месечног наjвишег нивоа.

 

«Региструjемо ове године активан улазак странаца на тржиште рубље и куповину обвезница деноминованих у рубљама, с обзиром на позитиван тренд jачања рубље и узимаjући у обзир добре приносе тих обвезница», рекао jе руски министар финансиjа Aнтон Силуанов.

 

 

Oд почетка године, удео страних купаца руских савезних обвезница (тзв. OФЗ) порастао jе за више од пет посто, на готово 27 процената.

 

Руско тржиште акциjа такође jе забележило добре резултате. Индекс Mосковске берзе за трговање у рубљама, MИЦEX, порастао jе за 24 посто у овоj години, премашуjући многе рекордне нивое, док jе РTС индекс деноминован у доларима био jош успешниjи са скоком од 49 процената од jануара до децембра 2016.

 

Према мишљењу многих аналитичара, избор Доналда Tрампа за председника СAД-а такође отвара значаjне могућности за инвестирање у Русиjу, пошто се предвиђа побољшање веза између Mоскве и Вашингтона под Tрамповом администрациjом, наводи Раша тудеj.

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;