За ослобађање сиријске Раке и ирачког Мосула, као и ликвидацију преосталих терориста «Исламске државе», биће потребне две године, сматра генерал-потпуковник Стивен Таунсенд, командант војске међународне коалиције предвођене САД.

 

 

Таусенд у интервјуу за „Дејли бист“ није прецизирао када би могла да буде извојевана коначна победа над терористима «ИД» у Сирији и Ираку, али је навео да постоји напредак у супротстављању ирачке војске терористима. Према речима америчког команданта, ирачка војска савладава борбу уз коришћење тенкова у градским условима.

 

Таундсенд је, како наводи лист, дао и изјаву необичну за команданта снага САД о шиитским устаницима које подржава Иран. Према његовим речима, устаници су били „веома дисциплиновани“ савезници од момента када је он стигао у Ирак. Рака важи за „престоницу“ ДАЕШ-а у Сирији и друго је након ирачког Мосула упориште терориста у овом региону.

 

Град од око 300.000 људи заузет је 2013. године. У овом тренутку, снаге сиријске опозиције воде операцију блокирања Раке и њеног ослобађања. Агенција Ројтерс је раније, позивајући се на изјаву америчког војног инструктора, саопштила да ће ирачке снаге у наредних неколико дана почети нову фазу операције за ослобађање Мосула. Операција траје од октобра, а у њој учествују ирачке снаге безбедности, курдске снаге пешмерге и коалиција на челу са САД.

 

 

 

Восток

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;