Ђаци Основне школе „Бранко Радичевић» у Обилићу два дана не иду на наставу јер није безбедно. Локална самоуправа одлучила је да сруши део школске зграде, да би изградила паркинг. Школа у Обилићу је последња српска установа у том месту, преноси РТС.

 

 

Рушење је почело пре подне. Уклоњени су црепови крова, прозори. Управа школе противи се рушењу, али без снаге да било шта учини. Одлучили су да прекину наставу за 40-ак ученика.

 

«Деца не похађају наставу од јуче, због безбедности. Школски одбор, у коориднацији са школском управом и локалном самоуправом одлучио је да се не изводи настава до даљњег», објашњава Александар Поповић, директор ОШ «Бранко Радичевић».

 

 

Представници Срба у локалној скупштини тврде да је рушење дела школе почело без правне одлуке.

 

«Никаква одлука о рушењу ове школе не постоји, нити је прошла процедуре у Скупштини општине. Такође не постији никакав документ, могу да кажем да је ово нелегитимно рушење дела зграде», наводи Бобан Андрић, одборник.

 

 

Ненад Денић, председник Привременог органа општине Обилић наглашава да је ово гашење једине српске институције у граду Обилићу.

 

«Ово је угњетавање васпитања и образовања, односно права на васпитање и образовање наше деце овде у граду Обилићу и гашење једине српске институције у граду Обилићу», оцењује Денић.

 

 

У школи наводе да није поштован ни начелни договор да општина подигне нову школску зграду, па да онда руши постојећу. У Обилићу је, после рата, остало десетак Срба, а деца која похађају основну школу углавном су из околних села.

 

Новцем Европске уније општина гради нову зграду администрације, а на месту уклоњеног дела школске зграде треба да буде изграђен паркинг за потребе локалне самоуправе, тврди заменик оредседника Општине Обилић.

 

«Имамо гаранције од Канцеларије ЕУ у Приштини да ће други део зграде бити у функцији деветог јануара, када наша деца крећу са наставом», објашњава Славиша Јаковљевић, заменик председника Општине Обилић.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;