Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је америчком државном секретару Џону Керију у телефонском разговору да су неприхватљиви политика администрације актуелног председника САД Барака Обаме и њени покушаји да додатно погорша сарадњу Русије и САД.

 

 

Лавров је с Керијем разговарао о перспективама решавања кризе у Сирији, након сусрета министара иностраних послова Русије, Турске и Ирана, одржаног 20. децембра у Москви на којем је постигнут договор о успостављању прекида ватре на целој територији Сирије, уз интезивирање антитерористичких напора, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

 

Двојица дипломата су разговарали и о ситуацији у вези с палестинско-израелским сукобом.

 

Лавров је нагласио да је неопходно створити услове за директне преговоре лидера Израела и Палестине и указао на погубност покушаја мешања америчке политике у рад „блискоисточног квартета“ и Савета безбедности Уједињених нација, односно коришћења ових платформи за размирице демократа и републиканаца, додаје се у саопштењу. Руски министар је посебно нагласио да дозвола да се антивладиним оружаним одредима у Сирији испоручују противракетни комплекси, коју је 23. децембра потписао актуелни амерички председник Барак Обама, може да доведе до нових жртава.

 

 

спутник

Тагови: ; ;