Свет је 25. децембра 2016. године потресла вест да се изнад Црног мора срушио авион Ту-154 Министарства одбране Русије. Нико од 92 путника није преживео.

 

 

Његова Светост Патријарх српски Иринеј одслужио је 26. децембра 2016. године у руској цркви Свете Тројице у Београду парастос настрадалима у авионској несрећи над Црним морем.

 

Амбасадор Руске Федерације у Београду г. Александар Чепурин са дипломатским особљем

 

Патријарху српском су саслуживали протојереј Виталије Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије, и свештенство Архиепископије београдско-карловачке. За покој душа пострадалих молио се Преосвећени Епископ кронштатски г. Назарије, викарни епископ Епархије петроградске и настојатељ лавре Светог Александра Невског.

 

 

Патријарх српски г. Иринеј је поручио овом приликом да српски народ дели бол руског народа и породица страдалих. -Трагедија која је задесила православни руски народ је трагедија свих нас.

 

 

У авионској несрећи страдали су чланови ансамбла Александров који је уносио лепоту и радост у живот оних који су имали прилике да га слушају. И ми Срби смо имали велику част, не једанпут већ више пута, да чујемо изузетни хор Александров са њиховом чудесном песмом, подсетио је Патријарх.

 

Обични грађани изјављују саучешће руском амбасадору Чепурину у цркви Свете Тројице у Београду

 

У име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталије Тарасјев пренео је Патријарху српском г. Иринеју изразе благодарности:

 

«Благодаримо Вам, Ваша Светости, што сте нас у овом трагичном тренутку за Русију, Руску Православну Цркву и руски народ пригрлили топло, братски и хришћански, као што су то чинили и Ваши славни претходници»

 

Препуна црква Свете Тројице

 

Тужном молитвном чину присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Београду г. Александар Чепурин са дипломатским особљем, амбасадор Републике Белорусије у Београду г. Владимир Чушев.

 

Чланови Балканске козачке линије

 

Парастосу су присуствовали  и директорка Руског културног центра у Београду гђа Надежда Кушћенкова, представници Војске Србије и Војске Руске Федерације.

Ноћни Вукови Србије настрадалим у авионској несрећи код Сочија

 

Такође је међу присунима био и др Марко Николић у име Управе за односе са традиционалним Црквама и верским заједницама Србије, чланови Балканске Козачке линије, Ноћни Вукови Србије и други.

 

 

 

 СПЦ

 

Тагови: ; ;