Ко дигао руке за буџет, да Бог да му се осушиле до лаката, казао је председник Радничке партије Јанко Вучинић на протесту који је данас одржан испред зграде Скупштине Црне Горе као одговор на најављене Владине мере штедње којим би се додатно погоршао ионако слаб положај најугроженијих. Са протеста је оцењено да је смањење надокнада мајкама кукавички и сраман чин, али да то не треба да чуди с обзиром да долази из кухиње ДПС-а, од којег је народ само навикао на лажи и преваре.

 

 

Протест је почео у 10 сати, у термину када у парламенту треба да почне седница на којој треба да се расправља о буџету за наредну годину.

 

Присутнима се први обратио лидер Радничке партије и посланик ДФ-а, Јанко Вучинић који је поздравио окупљене и најавио још жешћу борбу током 2017. године, али је имао поруку и за посланике у Скупштини:

 

„Овај Закон треба да изгласају посланици који су у Парламенту не вољом народа, већ стицајем околности. Те околности које су их смјестиле у скупштинске клупе су крађа на изборима, злоупотреба државних ресурса и исценирани државни удар. Зато ко подигао руку за тај закон, да Бог да му се осушила до лаката,“ поручио је Вучинић.

 

Само кукавице могу узимати кору хлеба од деце

 

 

 

Он је оценио како управо исценирани државни удар, којим је спашен Мило Ђукановић и његова лоповска банда, не може дати легитимитет владајућој већини и поручио им је да неће дуго седети у скупштинским клупама. Вучинић је такође казао да само кукавице могу узимати кору хлеба од деце и поручио следеће:

 

„Кроз историју је било много пореза и харача, али порез на мајке и децу историја не памти. Влада Душка Марковића не хаје за децу најугроженијих и сиротиње, али зато своју децу шаљу на студије у иностранство и испуњавају им све жеље из нашег џепа – е томе морамо стати на пут,“ оценио је Вучинић.

 

Посланик ДФ-a је изнео и конкретан предлог како би се буџетске резерве пуниле од стране председника државе, посланика и свих осталих запослених у државним институцијама:

 

„Нека узму од председника државе, нека узму од нас посланика, нека нам смање колико год буде требало, а ако им то буде мало нека наставе, само да ова сиротиња не испашта,“ поручио је Вучинић.

 

Шћепановић: Бојкот није довољан – морамо на улице

 

 

 

Поред лидера Радничке партије, присутнима су се обратили и остали функционери ове политичке групације, између осталих и члан Председништва РП Владо Шћепановић који је имао поруку за опозиционе посланике:

 

„Бојкот није довољан, ми морамо да мислимо о својој деци и да се боримо за њих. Подржавам уједињене акције опозиције и бојкот Парламента, али морамо на улице. Сви заједно, за нашу децу,“ казао је Шћепановић.

 

Он је додао да уколико се буџет усвоји, почиње и крај владавине ДПС-а:

 

„Ово је почетак краја ДПС-а, за њих неће бити места у историји, већ само пред лицем правде и слободног тужилаштва,“ оценио је члан предсједништва РП.

 

Поред Шћепановића, окупљене су поздравили и Сенка Растодер председница ООРП Бар, потпредседница РП Жељка Савковић, члан РП Радован Тошковић и представница мајки из Бијелог Поља Росанда Лола Пековић и Милан Вукчевић представник радника „Радоја Дакића“.

 

За време трајања протеста међу окупљенима су били и сви посланици ДФ-а.

 

 

Подсетимо, посланици у Скупштини данас би требали да гласају о предлогу закона о буџету којим би се подржале рестриктивне мере Владе, а које би према оценама опозиције највише погодиле најсиромашније.

 

Према речима председника Радничке партије Јанка Вучинића, дужност странке чија начела су правда, солидарност и једнакост, била је да организује протест против, како је казао, модерног харача који Влада жели да наметне.

 

„Владајућа партија је током предизборне кампање обећавала процват економије, а сада жели да опорезује мајке и децу. Протест је само упозорење посланицима да не гласају за ове погубне мере“, казао је Вучинић раније.

 

Према његовим речима, организација протеста није привилегија ни Радничке партије, ни Уније слободних синдиката, али је добро што је исте неко организовао и они су, како је казао, тек почетак протеста који ће услиједити уколико предложене мере штедње буду усвојене.

 

Потребно је, сматра Вучинић, да све политичке партије, невладин сектор, као и синдикалне организације, учествују у организацији наредних протеста који треба да трају све док се најављене мере повуку.

 

Синдикат је у јуче на истом месту и на исту тему организовао протест.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: