Дорогомиловски суд у Москви донео је пресуду у којој су догађаји на Евромајдану 2013-2014 године у Украјини окарактерисани као државни удар.

 

 

Дорогомиловски суд у Москви разматрао је захтев бившег заменика Врховне Раде Украјине Владимира Олејника који је од суда тражио да правно установи чињеницу државног удара у Украјини 2014.

 

Суд је утврдио да је «државни удар» у Украјини «известан и очигледан, и не захтева додатно доказивање«.

 

Судија је такође прокоментарисла надлежности руског суда и право Олејника да се обрати суду.

 

«Руски народ не може остати равнодушан на све оно што се дешава у Украјини», рекла је судија, уз напомену да се «данас у Украјини не гарантују људска права, укључујући и право на живот.»

 

 

Препоручујемо: Владимир Олејник: Мајдан у Украјини је финансирао Сорош

 

 

Судија је истакла да на територији државе дејствују «екстремистичке организације које су већ унете у регистар као забрањене од стране Врховног суда Русије» због чега се питања «пуча» превазилазе суверенитет државе и утичу на интересе, укључујући Русију.

 

На судску расправу у уторак, 27. децембар Олејник је дошао сам. Више од сат времена је сумирао процес. Затим је тражио од суда да поднесе писмену верзију његовог сведочења.

 

Треба напоменути да су исказе суду дали и бивши председник Украјине Виктор Јанукович, бивши премијер Николај Азаров, бивши министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко и други. На друштвеним мрежама се касније појавио видео свих њихових изјава на суду.

 

 

Према речима сведока, Европска унија је претила да ће сменити власти у Украјини у случају да одбију да потпишу споразум о асоцијацији са ЕУ. Бивши шеф Службе безбедности Украјине Александар Јакеменко је изјавио на суђењу да су свим догађајима на Мајдану руководила званична лица САД, преносе РИА новости.

 

Сведоци су рекли да су на Мајдану деловали инструктори из Грузије, балтичких земаља и Пољске. Између осталог, бивши шеф администрације председника Украјине Андреј Кљујев је изјавио да су „снајперисте на Мајдану организовали представници из Грузије, било је и снајпериста из балтичких земаља, ми смо их хватали са оружјем”.

 

Такође подсећамо да је украјинско државно тужилаштво претходно одбило Олејников захтев да размотри случај «државног удара«.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;