Амбасада САД у БиХ потврдила је да су заменик помоћника државног секретара Хојт Ји и амбасадорка Маурен Кормак разговарали са председником Републике Српске Милорадом Додиком и том приликом, како се наводи, изразили забринутост те земље због његових недавних изјава и поступака, те да они који се противе одлуци Уставног суда морају сносити одговорност.

 

 

Амбасада САД је саопштила да они веома озбиљно схватају сваки покушај подривања Дејтонског мировног споразума.

 

Очекујемо да ће надлежне институције решавати појаве кршења владавине закона у складу са законима БиХ и подржавамо законски процес који су иницирале те институције, док настављамо са проценом одговарајућих последица у складу са законима САД», наводи се у саопштењу.

 

Додаје се и да су Ји и амбасадорка Кормак апеловали на Додика да предузме кораке којима ће показати своју позитивну опредељеност за Дејтонски мировни споразум, суверенитет и територијални интегритет БиХ, те континуирани процес европских интеграција земље.

 

Додик је синоћ изјавио за РТРС да му америчка Амбасада у БиХ није одобрила захтев за дипломатску визу за пут у САД на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, уз образложење да тамо не иде као представник БиХ.

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;