Коментаришући трилатерални састанак шефова руске, иранске и турске дипломатије у Москви, заменик председника опозиционе турске Републиканске народне странке Озтурк Јилмаз за „Спутњик“ каже да је на тај начин Анкара први пут најавила да је спремна да сарађује са Асадом.

 

 

 

„Пораз опозиције у Алепу променио је однос снага у Сирији. Владајућа турска странка, Странка правде и развоја, доживела је пораз њене сиријске политике. На преговорима у Москви Анкара је одустала од ове пропале политичке стратегије, која је била на снази пет-шест година и која предвиђа промену власти у Сирији“, каже Јилмаз.

 

 

Према његовим речима, у декларацији која је потписана у Москви, акценат је стављен на очување територијалног интегритета Сирије. Турска страна је инсистирала на томе и раније, али сада први пут каже да је спремна да сарађује са Асадом, истиче он.

 

Турски политичар сматра да се мења и формат преговора. Наиме, током састанака у Женеви главну улогу су имале Русија и САД као копредседници Међународне групе подршке Сирији, али сада је Обамина администрација „изгубила иницијативу“ која је прешла у руке Москве. Јилмаз истиче да су преговори у Москви важан корак ка нормализацији ситуације у Сирији.

 

„Надам се да ће после састанака у Астани напредак бити још видљивији. Сада је већ јасно да је тај проблем немогуће решити војним путем. Очување принципа територијалног интегритета Сирије, као и чињеница да се територија под контролом  «ИД» смањује, а Асадова војска напредује, ствара добар темељ за политичко решавање сиријске кризе“, закључује Јилмаз.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;