Железњак: Снажна Србија у друштву са Русијом је моћан гарант за неке главе које не мисле добро државама региона

Снажна Србија у друштву са Русијом је моћан гарант за неке главе које не мисле добро државама региона, рекао је Железњак на конференцији за новинаре након  састанка са председником Српског сабора „Заветници“ Стефаном Стаменковским.

 

 

На питање дописнице News Fronta Сергеју Железњаку, везано за покретање иницијативе о усвајању закона о војној неутралности, Железњак је одговорио да је „иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности најважније питање за заштиту безбедности Републике Србије“.

 

Он је нагласио да је неопходно да Србија преузме улогу лидера савеза војно неутралних земаља у региону, истакавши да Београд има пуну подршку Русије у напорима да очува своју војну неутралност и буде лидер у региону свих неутралних земаља.

 

 

Железњак је оценио да су односи на Балкану такви да је одлуке, попут неутралности или пак уласка у војни савез какав је НАТО, најбоље доносити на основу одлуке грађана тих земаља.

 

Железњак је рекао да се Русија никада не меша у унутрашње ствари суверених држава, али да, како је напоменуо, „свако решење дефинише даљи развој односа земаља“.

 

„Србији предстоји кампања за предедничке изборе и веома је битно да све политичке снаге дефинишу став према НАТО-у, Русији и Европској унији да би Срби знали ко има какав став. Сходно томе и ми у Русији ћемо знати ко има какав став“, поручио је Железњак.

 

 

На  друго питање дописнице руске информативне агенције, које се односило на одобрење дипломатског статуса за особље у хуманитарном центру у Нишу, Железњак је истакао  да је „питање статуса хуманитарног центра једно од веома важних питања руско-српске сарадње“.

 

„Са обзиром на то да припадници НАТО трупа имају дипломатски статус, поставља се питање зашто исти статус не добије и особље центра у Нишу“, упитао је Железњак.

 

„Војници НАТО-а имају дипломатски имунитет у Србији, а то су војници који су бомбардовали Србију, док наши спасиоци који никада нису бомбардовали, већ напротив спасавали људе – немају овакав статус, истакао је Железњак

 

 

Он је подсетио на то да су припадници хуманитарног центра разминирали велики број подручја у Србији и спасили на хиљаде живота у пожарима, и истакао да ће Центар у Нишу наставити да развија своју хуманитарну мисију, без обзира на статус својих радника.

 

 

Он је поздравио рад на формирању Балканског савеза војно неутралних земаља и закључио да је војно неутралан Балкан главни пут да се сачува мир у региону.

 

 

Председник Заветника Стефан Стаменковски је у одговору на иста питања нагласио да смо сведоци покушаја да се од стране западних структура у земљи Србија насилно увуче у НАТО чије су државе чланице учествовале у војној агресији на Србију и Републику Српску као и у окупацији Косова и Метохије.

 

“Војна неутралност и стратешка сарадња на пољу безбедности са Русијом мора бити окосница државне политике Србије у смислу очувања суверенитета”, истакао је Стаменковски.

 

 

Према његовим речима Закон о војној неутралности представља суштинску одбрану стратешких интереса Србије.

 

 “Неопходно је да се иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности коју су Заветници покренули у сарадњи са Народним слободарским покретом, Народном мрежом и истакнутим појединцима касније имплементира и у стратегију националне безбедности, како би се јасно дефинисало да Србија мора инсистирати да БиХ, Македонија и Црна Гора такође задрже своје позиције неутралности што би сачувало безебдносне интересе Београда”, поручио је Стаменковски.

 

 

Железњак се захвалио Заветницима на напорима које улажу у јачање руско-српских односа и нагласио да ће Русија учинити све да се сачувају мир и стабилност Србије и Републике Српске.

 

 

 

Железњак је на крају руководству Заветника и свим грађанима Србије пожелео срећне и успешне предстојеће празнике.

Лола

 

 

 

 

Заветници/Ослобођење

 

 

Коментари: