Пише Јуриј Громико

 

Свет се данас налази у границама трајуће системске кризе — у живом песку „идеалне олује“ долара. Та криза, која се распламсала 2008, нигде није нестала, ма шта причали режимски економисти. Лаж је да су САД наводно схватиле какво ће бити следеће технолошко-индустријско уређење и да имају одговоре на сва питања. Тај мит у Русији шире клинтоноиди, односно либерални економисти.

 

Велика америчка нација је најпрагматичнија на свету. Да Американци имају златни кључ за будућност, они не би дали власт Трампу ни по коју цену. Обећали би да ће нахранити хлебом „сељачију“ из централних држава, која је гласала за Трампа, за разлику од становника Западне и Источне обале, постојаних либертаријанаца, хомосексуалаца и клинтоноида свих фела. Трамп започиње велико прекомпоновање америчког начина производње.

 

 

Да ли ће му то поћи за руком, друго је питање. Али је потпуно очигледно да уместо америчког финансијског експанзионизма долази индустријско-инфраструктурни затворени (на одређено време) национализам. И његов први корак је тежња да се затвори на огромном „острву блажених“ у Северној Америци и успостави нови начин производње. Тај начин производње ће бити везан за стварање геоинфраструктура следеће генерације које ће обезбедити контролу над континентима и планетом.

 

Паралелно са стварањем таквих инфраструктура у САД, биће створено светско тржиште нових инфраструктурних решења. То тржиште ће захтевати нове финансијске инвестиције, дугорочна улагања у инфраструктуру и систем њиховог осигуравања. Нова инфраструктурна решења и јесу контрола над планетом и континентима технолошко-економским уместо војним средствима. Да, то је нови корак САД ка светској хегемонији.

 

Американци мирно иду путем рушења исквареног система поделе рада. У тај искварени систем поделе рада, који се из неког разлога зове светско тржиште, свим силама покушавају да нас угурају руски клинтоноиди. Истина, они су већ почели поново да се престројавају и мењају кожу и да од клинтоноида постају трамписти.

 

А Американци мирно ломе све карике. У сукобу са Кином немилосрдно ће бити уништене потрошачке мреже, мреже добављача делова. Американци морају сами да учествују у целокупном циклусу производње. То ће узроковати рушење мрежа информација и знања.

 

Да би производили целе групе високотехнолошких компоненти, које сада добијају из Јапана и Јужне Кореје, мораће сами да праве велики број артикала. У том циљу ће морати да развијају огромне области примењеног знања.

 

То ће довести до наглог развоја фундаменталних и примењених наука у Кини. После тога ће се, можда, размрдати и фундаментална наука у Русији. Пошто ће с оне стране океана долазити противречне информације о томе да почиње трансформација физичких принципа и ефеката. Нагло ће порасти потражња за тајним информацијама из архива совјетске науке.

 

Почеће прелаз на нове принципе енергетике, на водоничку енергетику. Нагло повећавање производње нафте из шкриљаца, гаса из шкриљаца и нафте из тешких лежишта које је најавио Трамп није само себи циљ. Циљ је прелазак на синтезни гас и водоничку енергетику. Вредност нафте ће бити у потпуности одвојена од вредности горива за аутомобиле. Дефинитивно ће бити срушен и уништен петродолар, накарадни брак САД и Саудијаца. Све то ће изазвати рушење финансијских мрежа и њихово прекомпоновање.

 

Укратко, поремећени свет постојеће нове поделе рада, који је Русија покушавала да предвиди у последњих пет година путем дугорочног прогнозирања, рушиће се страшном снагом.

 

Америка финансијског империјализма, намећући вредности изборне демократије и индивидуалних слобода, доводила је до крвавих борби непријатељских група које хрле ка власти и уништавају државност. Сада ће Америка постепено вадити своје електроде стављене у тело низа земаља и повлачити се. Униполарни свет глобализације ће се смањивати, рађајући нови тип хаоса, хаос напуштених територија.

 

Покушај Русије да заузме место Америке која редукује своју униполарну власт подразумева да она то ради не да би наметала произвољне одлуке с позиција силе. Русија долази афирмишући вредности правде.

 

Међутим, одричући се униполарне власти, Америка оставља за собом хаос напуштених територија, где још није почео да се формира нови светски поредак. И тај хаос напуштених територија ће се срушити на Русију, која за сада не нуди концепцију новог светског поретка и нема снаге да стави тај хаос под своју контролу.

 

Хаос напуштених територија је хаос архаике у коме се амбасадори убијају с леђа, постоје канибализам и трговина органима, а преко миграција продире кроз заштитне мембране у свет златне милијарде.

 

Русија неће моћи да се одједном избори са глобалним бандитизмом на напуштеним територијама. Она мора истовремено да постане и она која афирмише вредности правде у свету и да сама буде јака. Али, то је практично немогуће урадити одједном.

 

Свет је упао у деценије застоја и деградације. То се тиче САД и ЕУ. Али, ако не буде чупања из те кризе великом брзином, такве технолошки заостале државе као што је Русија ће се заглибити заувек. Слом фронта технолошког напретка ће не само срозати, већ и апсолутно уништити услове у земљама трећег-четвртог света. Тај технолошки напредак мора бити инфраструктурни. Ради се о стварању нових инфраструктура.

 

Програм новог Председника САД, који је усмерен на инфраструктурну револуцију с једне стране, даје предах у незабележеном идеолошком притиску на Русију. Али, са друге стране, то је шанса за деловање која може бити пропуштена.

 

Након што САД дођу до пакета технологија инфраструктурног развоја, оне ће формирати светско тржиште нових инфраструктурних решења. А инфраструктурне технологије следеће генерације значиће тотално управљање планетом у дијапазону од геоклиматског утицаја до манипулисања свешћу.

 

„Како ћемо живети?“, питају људи различитих раса и различитих вероисповести у свим деловима земаљске кугле. И њихово немо питање је опет упућено Русији. Будућност човека је директно везана за будућност човечанства.

 

«Каква је корист ако стекнеш технолошко-инфраструктурну хегемонију над целом планетом или нахраниш хлебом цео свет, а изгубиш своју душу?», без звука виче у глави Христос. Зато треба и свет ослободити од глади, пружити милијардама могућност креативног рада и проћи кроз Преображење.

 

Потребни су нам и идеологија афирмисања правде на планети и иновативни програми развоја инфраструктуре. И то нису два дела једне целине, већ један исти целовит програм.

 

Ката

 

(извод из текста, fakti.org)

Тагови: ; ; ;