Предстојећи говор америчког државног секретара Џона Керија у Конгресу о блискоисточном мировном процесу ће бити » патетичан», рекао је министар унутрашње безбедности и стратешког планирања Израела, Гилад Ердан.

 

 

Портпарола Стејт Департмента Марк Тонер је рекао да ће Кери током свог говора у Конгресу истаћи неколико напомена о ситуацији на Блиском истоку и предложити кораке потребне за решавање палестинско-израелског сукоба, пише Јерусалим пост.

 

«Јадно  је да представља мировни план у последњем тренутку кад он (Кери) ништа за време мандата није успео да промени», цитира часопис речи Ердана.

 

 

Према његовим речима, Кери ће у свом говору само погоршати ситуацију.

 

«Највероватније, да после говора државног секретара Палестинци у наредним годинама неће пристати на било какве преговоре са Израелом, а изгледи за постизање мира у овом делу света  ће бити  још удаљенији», напомиње израелски министар.

 

 

Према речима Ердана «Обамина администрација која је годинама правила грешке на Блиском истоку» наставља да улаже максималне напоре да би се хаос наставио.

 

Подсетимо да је прошле седмице Савет безбедности УН  усвојио резолуцију о заустављању градње израелских насеља на «окупираној територији» Палестине.

 

Сједињене Државе по први пут у последњих осам година, нису искористиле право вета и тако спречиле усвајање ове резолуције са којом се Израел не слаже и нема намеру да је поштује..

 

Израел сматра да је мозак иницијативе за покретање ове резолуције управо Вашингтон назвавши ово «забијањем ножа у леђа».

 

 

Тагови: ; ; ;