Регион су недавно „потресле“ српске чоколадице и хрватске бомбоњере, а сада је на менију српски ђувеч, који се сервира војницима у Хрватској.

 

 

Хрватски портал „24 сата“ пренео је изјаву неименованог саговорника, који не може да се начуди чињеници да Хрвати увозе сардине за војску из Мађарске, а да се уз кампању „Купујмо хрватско“ увози ђувеч из Србије.

 

Након набрајања увозних производа, што често можемо чути и у Србији за пасуљ, кромпир или бели лук, саговорник те медијске куће додаје: „Не знам шта је горе, српски ђувеч или мађарске сардине, као да живимо на Марсу“

 

Како се наводи, разлози његовог очаја не леже у национализму, већ су рационални и здраворазумски.

 

„У Хрватској је необрађено више од милион хектара земљишта, а сваке године необрађених парцела је све више. Из Славоније, богомдане земље за пољопривреду, медији свакодневно извештавају о аутобусима пуних младих људи који одлазе у Немачку, јер немају посла и немају од чега да живе“, пише портал.

 

 

Како се наводи, српски ђувеч војсци продаје породична компанија АИПК, која има уговор са државном компанијом „Плетер услуге“.

 

Из Министарства одбране Хрватске су поручили да су они прописали калоријске, технолошке и нутриционистичке услове за намирнице, али да „немају утицај на то где и од кога пружалац услуга набавља намирнице“.

 

„Хрватска пољопривреда је уништена, а увоз из Србије и Македоније је најквалитетнији. Њихова земљишта су еколошки чиста, без пестицида, немају ГМО храну и њихове намирнице улазе у категорију здраве хране“, наводе из АИПК.

 

 

Вреди истаћи да се у тексту као већи проблем од српског ђувеча и македонског ајвара наводе мађарске сардине.

 

 

спутник

Тагови: ; ;