The Guardian пише да би ЕУ могла да задеси политичка апокалипса, односно да би могло да дође до краха владајућих елита, до низа нових терористичких аката и до новог миграциониног таласа. Све то би ЕУ могло увести у кризу коју ће Брисел тешко моћи да да савлада.

 

 

По писању листа, специјалне службе земаља ЕУ ће почетком 2017 поново да „преспавају“ велики терористички акт у једном од главних градова ЕУ и то ће додатно појачати осећање беспомоћности. Ситуацију ће први искористити холандски десни политичар Герт Вилдерс, чија партија ће са великом вероватноћом одржати победу на парламентарним изборима у марту.

 

Затим би могла да уследи криза у односима ЕУ и Турске која ће се завршити отварњем „капија“ мигрантима према ЕУ и Западу. То би могло радикално да променити ЕУ. Јер, ако у ЕУ крене три милиона миграната уочи избора у Француској и Италији, то ће појачати позиције противника ЕУ.

 

У таквој ситуацији ће у Француској, Италији и Немачкој на власт доћи евроскептици, а Марин Ле Пен је већ објавила да ће, ако постане Председник државе, организовати референдум о изласку Француске из ЕУ.

 

Холандија ће највероватније кренути истим путем, а у Италији ће Покрет Пет звезда почети са референдумом о враћању лире.

 

„Биће добро ако се све ово не догоди. Али, тешко да ће Европа избећи потресе. Над њом дувају ветрови промена и биће чудо ако не будемо гледали како падају нове жртве из редова политичких елита ЕУ“, пише лист.

 

Ката

Тагови: ; ;