Студенти су предложили Министарству одбране Србије да осликају руске МиГове портретима погинулих пилота хероја. Реч је о Србима који су дали животе за своју земљу током НАТО бомбардовања 1999 године.

 

 

Српски покрет «Студенти за истину», који укључује људе различитих занимања и узраста, је затражио од Министарства одбране Србије да на МиГ-29 које је Русија поклонила Србији, ослика ликове српских пилота који су погинули 1999 године током НАТО бомбардовања. Пост са таквим предлогом се појавио на ФБ страници ове групе и изазвао лавину коментара. Активисти се надају да ће предлог бити усвојен.

 

Члан покрета «Студенти за истину» и један од његових оснивача Невен Ђенадија је рекао за Лайф да је за Србију овај поклон веома важан.

 

 

«Опет, у свему овоме постоји и симболика, јер је први авион српске војске био «Дукс» руске производње, који је у то време купљен новцем који су у Русији прикупили представници Српске православне цркве и читаоци петроградских новина «Ново време»», рекао је Ђенадија.

 

Идеја да се на авионима осликају ликови српских хероја му је пала на памет сасвим случајно, каже активиста.

 

 

«Када сам видео да Србија добија МиГове, прва ствар која је пала на памет је да су наши пилоти 1999 године, током НАТО бомбардовања, херојски дали животе за своју земљу, углавном због грешке. То је тужна епизода, али епизода која нам је дала најхрабрије и најсветлије лекције о томе како се бори за своју земљу. Таквих примера је било и у балканским ратовима и у Првом и Другом светском рату. Овај предлог је сасвим адекватан и добра прилика да се сетимо свих нашим јунака пилота», каже Ђенадија.

 

Он је рекао да је идеја изложена у писму упућеном Министарству одбране Србије. Активисти чекају одговор из Министарства и спремни су да изнесу своје верзије макета и да понуде помоћ у реализацији идеје.

 

Ката

 

Фото Студенти за истину

 

Тагови: ; ;