На коју слободу говора се позива француски, наводно сатирични часопис, Шарли Ебдо када објављује карикатуру којом исмева жртве авионске несреће?

 

 

Овај сатирични магазин је на својој насловници објавио карикатуру поводом пада  руског авиона  Ту-154, који је превозио чланове ансамбла Александров. Илустрација приказује пад авиона, док солиста ансамбл емитује дуг звук «ах ах ах ах ах-ах-ах».

 

Натпис на карикатури  гласи: «Ширење репертоара хора Црвене  армије».

 

Да ли у тој редакцији постоји неко, ко поседује бар трунчицу емпатије?

Човечности?

Људскости?

 

Да ли ти умови заборављају, да је цео свет саосећао са њима, не тако давно када су терористи изазвани њиховом скарадном карикатуром пророка Мухамеда, направили масакр у редакцији? Међу онима који су тада саосећали са њима били су и грађани Русије. Сасвим могуће и неко од жртава несреће Ту- 154.

 

Очигледно је, да се не сећају. Очигледно је, да су сви они који су носили мајце са натписом „ И ја сам Шарли“ послужили само сврси подизања тиража.

 

Иако у мени има емпатије и саосећања — ја тада нисам била Шарли. Јер не подржавам исмевање било чије вере. И не могу бити Шарли када је тај исти, наводно сатирични, часопис исмевао убијање мог народа током бомбардовања.

 

Када су ти исти људи, који себе називају новинарима, представљали Србе као убице и силоватеље, позивајући се на некакву слободу штампе.

 

Од те слободе штампе нема ни почетног слова Ш.

 

 

Лола Ђорђевић

Тагови: ; ;