Русија, Турска и Иран су потписали документ о прекиду ватре у Сирији. Ове земље ће бити гаранти примирја и наставиће припреме за преговоре о политичком решењу ситуације у Републици, рекао је руски Председник Владимир Путин, додајући да су усаглашена три документа. Да би се консолидовали постигнути споразуми, руски лидер је наложио Министру спољних послова и Министру одбране да организују контакте са лидерима Турске, Ирана и Сирије.

 

 

«Само што је стигло саопштење да је пре пар сати дошло до догађаја, који не само да смо чекали, већ смо на томе и радили. Потписана су три документа», рекао је Путин.

 

«Први документ је договор између сиријске Владе и оружане опозиције о прекиду ватре на територији Сиријске Арапске Републике. Други документ је сет мера за праћење режима прекида ватре. Трећи документ је изјава о спремности да се започну мировни преговори у деловима Сирије», рекао је Председник, додајући да су постигнути споразуми веома крхки и да захтевају стални надзор.

 

«Сви постигнути договори, сви то схватамо, су врло крхки и захтевају посебну пажњу и стрпљење, професионалан приступ овим питањима и стални контакт са нашим партнерима», додао је шеф државе.

 

 

У том смислу је Путин наложио Министру спољних послова Сергеју Лаврову и Министру одбране Сергеју Шојгуу да организују контакте са колегама из Турске и Ирана.

 

«Молим вас да организујете контакте са нашим партнерима у Турској, Ирану и у Дамаску. Морамо да разговарамо о нашим заједничким даљим корацима да бисмо консолидовали споразум», рекао је Путин.

 

 

Председник је такође позвао сиријску Владу, опозицију и земље у региону да подрже споразум и да учествују у преговорима у Астани.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ; ;