Шведски авион «грипен» верзиjа ЈАС 39 Ц/Д и jужнокореjски ФA-50 наjбоље су опциjе за опремање хрватског ратног ваздухопловства новим авионима, закључак jе и препорука стручног саветничког тима министра одбране, пише «Jутарњи лист».

 

 

Jедан од чланова тог тима, пензионисани генерал Jосип Штимац jе за Jутарњи лист рекао да jе закључак да Хрватска треба да задржи борбено ваздухопловство и да су препоручили да се одлука о задржавању донесе почетком следеће године, а да се одлука о избору врсте авиона донесе до краjа 2017. године.

 

Oн ниjе желео да детаљниjе говори о закључцима саветничког тима осим што jе потврдио да су закључили «коjи су то авиони приуштиви и одрживи Републици Хрватскоj». Tи закључци пренети су министру одбране и председници.

 

Саветнички тим за ваздухопловство, коjи чине пензионисани генерали Jосип Чулетић, Jосип Штимац и Владо Багарић, основао jе бивши министар одбране Jосип Буљевић и његов задатак је био да анализира четири необавезуjуће информациjе о могућности опремања ратног ваздухопловства новим или половним авионима.

 

Понуде су дали шведски СAAБ за JAС 39 Ц/Д, Израел за половни Ф-16, Jужна Kореjа за ФA-50 и француска за «рафал». Реч jе о информативним понудама коjе Mинистарству одбране даjе одређене смернице у доношењу будућих одлука, преноси регионална ТВ Н1.

 

При утврђивању наjбољих вариjанти за ратно ваздухопловство, узете су у обзир техничке и економске опциjе понуде.

 

Kако преноси Jутарњи лист, закључено jе да увођење ова два авиона захтева наjниже оперативне трошкове коришћења, минимално улагање у инфраструктуру и наjбоље економске бенефите.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;