Државни секретар САД Џон Кери је изјавио да су руски хакерски напади извршили јак утицај на председничке изборе у САД и да је Доналд Трамп захваљујући том утицају постао Председник, а Хилари Клинтон изгубила.

 

„Нарочито јак утицај на наш систем и наш политички процес су имали руски сајбер-напади. Руски хакери су извршили упад у простор америчких председничких избора”, рекао је Кери, не наводећи никакве доказе за своје тврдње.

 

Бела кућа је запретила Русији новим санкцијама због хакера, а Велики Доналд је више пута изразио сумњу у тврдње Обамне администрација и америчких обавештајних служби да је Москва утицала на председничке изборе у САД.

 

 

На Керијев испад је реаговала руска дипломатија. Марија Захарова је оценила да је Обамина администрација надувала хакерски скандал да би се осветила за пораз Клинтонове наношењем штете америчко-руским односима. Она сматра да је намера да се уведу нове санкције Москви Обамин новогодишњи поздрав.

 

„Опет покушавају да нас уплаше ширењем антируских санкција, мерама „дипломатског карактера” и диверзијама против наших компјутерских система. А последњи Обамин новогодишњи поздрав желе да цинично представе као реакцију на некакве сајбер-нападе из Москве. Ми смо се већ уморили од цинчног лагања о руским хакерима. Обамина администрација је ту лаж лансирала још пре годину дана, са намером да помогне свом преседничком кандидату, али је он изгубио”, каже Захарова.

 

„Сједињене Државе за своје оптужбе не наводе никакве доказе. Медији су 8 децембра објавили да је Држвни секретар Џорџије Брајан Кемп изјавио да је утврђено одакле су долазили сајбер-напади. Он каже да су долазили из америчког Министарства унутрашње безбедности”, каже она и додала да ће САД, ако посегну за непријатељским потезима, добити одговор који заслужују, а историја неће опростити понашање у стилу «после нас потоп».

 

Ката

Тагови: ; ;