Министарство одбране и МУП Србије закључили су са компанијом Ербас хеликоптерс (Airbus Helicopters) уговор за набавку девет ербасових хеликоптера (H145M), саопштило је данас Министарство одбране.

 

Кроз ову набавку Ратно ваздухопловство и против-ваздухопловна одбрана Војске Србије и хеликоптерска јединица МУП Србије се опремају последњом генерацијом хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија — транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије, медицинска евакуација, надзор и осматрање..

 

 

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, МУП Србије и представника компанија Ербас хеликоптерс и Ербас групе, церемонији потписивања уговора присуствовали су Министар одбране Зоран Ђорђевић, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

 

У складу са идентификованим областима сарадње из Меморандума о разумевању између Владе Србије и Ербас групе (Airbus Group), потписаног у октобру ове године, закључен је уговор за набавку девет хеликоптера H145M, припадајућих услуга и индустријске сарадње.

 

 

Потписани уговор обухвата: набавку девет хеликоптера H145M са припадајућим пакетом логистичке подршке (резервни делови, алати и документација), трансфер технологије за одржавање и оправку набављених хеликоптера, затим опремање, обуку и сертификацију Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ као центра за одржавање хеликоптера „Газела“, као и укључивање Завода у ремонтну мрежу компаније Ербас хеликоптерс.

 

Уговор предвиђа и подршку српским компанијама и научно-истраживачким институцијама у циљу прибављања релевантних квалификација и сертификација, уз једновремено тражење могућности за ангажовање српских индустријских капацитета и набавку њихових добара и услуга, јавља Танјуг, а преносе fakti.org

 

Ката

Тагови: ; ; ;