Иако је државни секретар Џон Кери у говору који је одржао у Стејт департменту нагласио подршку актуелног америчког Председника Барака Обаме решењу о постојању две државе, односно споразуму Израелаца и Палестинаца, израелски Премијер Бењамин Нетањаху је нагласио да ће пружати отпор мировном оквиру који је, како тврди, наметнут његовој Влади.

 

 

Администрација актуелног председника и његови савезници заправо покушавају да на самом крају Обаминог мандата заштите оно што је преостало од мировног процеса пре него што Трамп у јануару званично ступи на функцију, пише Гардијан. Очекује се да план који је Кери изнео у говору наиђе на подршку на састанку шефова дипломатија 15 јануара у Паризу, само пет дана пре Трампове инаугурације. Како се наводи, циљ састанка је јачање стратегије за изолацију Нетањахуа у нади да ће га то натерати да обнови преговоре с Палестинцима. Нетањаху је, међутим, рекао да његова Влада неће имати представника на том скупу.

 

Израелска Влада наводно страхује да би смернице о којима се буде постигао договор у Паризу могле да се претворе у још једну резолуцију УН пре него што Трамп званично уђе у Белу кућу. Нетањахуов портпарол је рекао да постоје поуздани докази да је Обамина администрација ковала план за промоцију резолуције УН. Израел је саопштио да ће докази против Обамине администрације бити представљени Трамповом тиму.

 

Египатски медији су у уторак, пише Гардијан, објавили документ за који се наводи да представља транскрипт са састанка на којем су Кери и саветница за националну безбедност Сузан Рајс дискутовали о резолуцији УН и предлозима САД палестинским званичницима, који су се сложили да пруже директну подршку Керијев мировном предлогу. Међутим, портпарол Стејт департмента Џон Кирби тврди да такав састанак није никад одржан. У међувремену, израелски Министар одбране Авигдор Либерман је рекао да конференција у Паризу представља Драјфусово суђење, алудирајући на ширење антисемитизма у Француској пре више од једног века, те је апеловао на француске Јевреје да се преселе у Израел.

 

Један француски званичник је у уторак негирао да постоји план да се усвоји нова резолуција Савета безбедности УН на основу конференције у Паризу. Портпарол Министарства спољних послова је рекао да ће састанак учесницима пружити прилику да представе свеобухватни пакет за подстицање обнављања преговора између Израелаца и Палестинаца.

 

«Само ће они моћи да директно закључе мировни споразум», рекао је неименовани званичник.

 

Палестински лидер Махмуд Абас је рекао да се нада да ће се на конференцији у Паризу успоставити међународни механизам за окончање изградње израелских насеља.

 

Трамп је критиковао резолуцију УН, која је усвојена у петак. Он је рекао да ће она отежати преговоре о мировном процесу. Нови Председник САД је на Твитеру у понедељак написао да су УН само клуб у којем се окупљају људи да би разговарали и забавили се. Трампов амбасадор у Израелу Дејвид Фридман, иначе његов адвокат, активно подржава изградњу насеља.

 

Арон Дејвид Милер, бивши преговарач САД на Блиском истоку, који је сада експерт у експертском групи Вилсон центар, рекао је да Обамини напори у последњи час у вези са израелско-палестинским питањем могу да буду окидач за жестоку реакцију.

 

«Тако се ризикује да се долазећа администрација дистанцира од свега што се буде дешавало до краја децембра и почетком јануара, и то не само да се дистанцира, већ и да пошаље очигледне знаке Израелцима да ће подржати и фаворизовати активности на лицу места које превазилазе оно што ми видимо», рекао је Милер и нагласио да су сада» веће шансе да Нетањаху изврши притисак, а да Трамп позитивно одговори на иницијативу да се амбасада из Тел Авива пребаци у Јерусалим.

 

Милер је истакао да, ако изузетно осетљиво питање статуса Јерусалима постане поново тачка раздора између Израелаца и Палестинаца, постоје изузетно велике шансе за озбиљан, значајан сукоб.

 

Ката

 

Извор Danas

Тагови: ; ;