Заменик Премијера Дмитриј Рогозин је уручио руске пасоше украјинском научнику Игору Гашененку и његовој супрузи Људмили Гашененко, да би он могао да ради у руској одбрамбеној индустрији. Церемонија је одржана пред почетак оперативног заседања колегијума војно-индустријског комплекса. Одлука о давању држављанства и пасоша Руске Федерације је усвојен на захтев Управног одбора руског војно-индустријског комплекса у вези са прикључењем холдинга «Высокоточные комплексы» структури «Ростех». Од марта 2016 године овај научник ради у једној од фабрика холдинга.

 

 

«Он је квалификован стручњак из области примењене телеметријске механике и динамике система интеракције тела и теорије нелинеарних осцилација и вибрација, што му је омогућило да за кратко време формира и води предузеће високе технологије за пројектовање и развој напредних система за навигацију који се користе у више различитих производа», рекао је Рогозин.

 

Потпредседник Владе је рекао да Гашененко има велико истраживачко искуство. Он је од 1983 до 2014 године радио је у Институту за примењену математику и механику Националне академије наука Украјине, доктор је физичких и математичких наука и аутор монографије и научних радова из механике. Од 2011 је Игор Гашененко члан руског Националног комитета за теоријску примењену механику.

 

 

«Апеловао сам на руског Председника Владимира Путина и 9 септембра ове године је он дао пристанак да Игор Николаевич и његова породица добију руско држављанство. Данас ми је припала част да уручим пасош наше земље нашем суграђанину. Такође желим да кажем да ћемо и даље са радошћу у нашу заједничку породицу да примамо висококвалификоване стручњаке из Украјине», рекао је Рогозин.

 

Он је рекао да је, видевши шта се дешава у Украјини, руска одбрамбена индустрија забринута за судбину својих украјинских колега.

 

 

«Али, ми радимо на томе да се они придруже нашем заједничком раду», рекао је Рогозин.

 

Ката

Тагови: ; ; ;