Је л’ неко намерно уништавао војску у претходном периоду? Сада некоме смета што јачамо нашу одбрану…

 

 

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија није прекршила ниједну међународну обавезу куповином авиона МиГ-29 и хеликоптера Ербаса, и да ће наставити да води такву политику, али да то некоме смета само зато што су авиони руски.

 

«Постоје и друге државе, и чланице НАТО-а које користе МиГ-ове. Ништа ту није спорно. Да смо узели од САД све би било у реду, проблем је што је то МиГ и што је то Русија», изјавио је Дачић на конференцији за новинаре.

 

 

Дачић је рекао да разуме да су проблем МиГ-ови, «зато што се у суседној земљи, Хрватској, плаше и једне чоколадице, а комоли МиГ-ова», додајући да не може да се Хрватска «наоружава за мир», а када се Србија наоружава онда она то ради «за рат».

 

Подсетивши да су земље региона према Споразуму о подрегионалној контроли наоружања, у оквиру Дејтоснког споразума, биле обавезне да се лише дела наоружања, Дачић је упитао зашто је Србија смањила оружане снаге више него што је морала.

 

«Је л’ неко намерно уништавао војску у претходном периоду? Сада некоме смета што јачамо нашу одбрану», рекао је Дачић.

 

 

Куповином руских МиГ-ова, додао је министар, Србија је на половини броја дозвољених борбених авиона.

 

«Нисмо прекршили ниједну међународну обавезу. То је наше аутономно право и наставићемо такву политику и даље», рекао је Дачић.

 

 

Министар је додао да данас војска Србије није пропорционално већа од хрватске војске и «због тога би неко требало да одговора. Србији је потребна јака војска и полиција и не треба због тога да се правдамо», казао је министар.

 

Дачић је додао да «некоме смета» што је Србија извезла «стотинак милиона евра» оружја у Саудијску Арабију, а не смета им што је Велика Британија извезла у исту земљу за три милијарди фунти, што је Немачка дупирала извоз на четири миљарди евра, а Француска потписала уговор на 12 милијарди долара.

 

«Све је то нормално, али је проблем зато што Србија сад то ради, проблем је што смо им узели и тих 100 милиона евра. Зато и лансирају конфликте широм света да би могли да продају наоружање», изјавио је Дачић.

 

 

 

«Новости«

 

Тагови: ; ; ; ;