Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Споразум о узајамном укидању виза са Кином вероватно ступити на снагу 15. јануара 2017.

 

 

Дачић је на годишњој конференцији за новинаре рекао да су све унутрашње процедуре у Србији и Кини у вези са потврђивањем тог споразума завршене, те да ће он ступити на снагу 30 дана пошто две државе размене обавештења о томе.

 

Наводећи да је Србија једна од 11 земаља у свету која са Кином има такав споразум, Дачић је рекао да грађанима Србије нису потребне визе за путовања у 64 земље, те да влада наставља политику укидања виза са што више земаља.

 

Дачић је осврћући се на 2016. рекао да је Србија по свим кључним стратешким правцима остварила велики напредак. Оцењујући да је остварен напредак у европској агенди, Дачић каже да су стратешки правци пут ка ЕУ, унапређење и учвршћење односа са традиционалним пријатељима, као и учвршћивање мира и стабилности у региону, преноси Спутњик.

 

Дачић каже да је ове године имао 131 сусрет са међународним званичницима, од чега 37 у земљи и 94 у иностранству. Најављујући да ће се у идућој години радити на новом закону о спољним пословима, Дачић је рекао да је у овој години именовано 14 шефова дипломатско-конзуларним представништвима, а да ће још нека именовања бити у првим недељама 2017.

 

 

 

Тагови: ; ; ;