Хрватска полиција је привела на обавештајни разговор припаднике групе «Иницијатива младих за људска права» који су јуче прелепили спомен-плочу на којој је истакнут поздрав «За дом спремни» у Јасеновцу.

 

«Поштовани, ви сте овом својом плочом, односно истицањем симбола мржње, стали против основних постулата наше заједничке државе. Надаље, можда ненамерно, али искористили сте своје погинуле тиме што сте њихове смрти инструменталисали за промоцију настојања супротних уставним принципима Хрватске. И још сте то учинили на начин којим релативизује и заправо исмевате жртве усташког фашистичког терора који је баш ову земљу овде натопио њиховом крвљу», пише Иницијатива у писму ХОС, којим је прелепила плочу.

 

 

Након што су приведени, чланови Иницијативе су дали саопштење за медије.

 

«Полицијска управа Новска је привела на обавештајни разговор представнике Иницијативе који су дали изјаву и објаснили овај чин. Полицијска Управа ће предмет проследити Државном тужилаштву Републике Хрватске на поступање. Могуће је да нас терете за кривично дело», наведено је у саопштењу Иницијативе о полицијском привођењу, а преноси Хрватски портал index.hr.

 

«Ми смо већ помислили да полиција и тужилаштво не постоје када се усташка знамења некажњено појављују свуда. Али, дакле, има помака. Уколико подстичете мржњу и насиље, о вама расправљају одбори и оснивају се комисије. А ако станете у одбрану основних начела Републике када то не учине њене институције, гоне вас», наводе из Иницијативе у коментару да је лепо је видети да држава Хрватска има неку полицију и неко државно тужилаштво.

 

У саопштењу за јавност и писму упућеном ХОС, који је поставио спорну таблу, Инцијатива младих истиче да су прелепили таблу у циљу одбране основних вредности Хрватске у изостанку адекватне реакције институција власти у земљи.

 

 

«На плочи је истакнут текст ‘За дом спремни’ који, као што је то потврдио и Уставни суд Хрватске, представља манифестацију расистичке идеологије и велича фашистички режим НДХ. Будући да Влада Андреја Пленковиц није до данас предузела никакве значајне радње и није показала нити минимум политичке храбрости у заштити вредности основних начела Хрватске, Иницијатива је, без оштећења плоче исту прекрила писмом члановима удружења које је плочу и поставило», пише у саопштењу.

 

Ката

Тагови: ; ;