Руско Министарство спољних послова је предложило Владимиру Путину да пошаље натраг у САД 35 америчких дипломата као одговор на сличну акцију Вашингтона, рекао је Министар спољних послова Сергеј Лавров, додајући да Русија не може да остави ову лакрдију без адекватног одговора, јер је то закон дипломатије у међународним односима.

 

 

«Због тога је руско Министарство спољних послова, у сарадњи са колегама из других одељења, предложило Председнику Руске Федерације да се за Persona non grata прогласи 31 радник америчке амбасаде у Москви и четири дипломате из Генералног конзулата САД у Санкт Петербургу», каже Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

 

Такође је предложено да се Американцима забрани коришћење даче у Серебрјаном бору и складиште у улици Дорожнаја.

 

«Надамо се да ће ови предлози да буду разматрати по хитном поступку», каже он.

 

Оптужбе САД о мешању Русије у њихову предизборну кампању, Лавров је окарактерисао као неосноване. Одлазећи администрација Барака Обаме је, према речима Министра, оптужила Русију за све смртне грехове, укључујући и сопствене неуспехе.

 

«Одлазећи Америчка администрација Барака Обаме је, оптуживши Русију за све смртне грехове, покушала да нас окриви и за неуспехе својих спољнополитичких иницијатива. Као што знате, непотребно се инсистира на тврдњи да је руска страна на националном нивоу утицала на изборну кампању у САД, што је резултирало поразом демократског кандидата», каже Министар, додајући да су нове санкције наметнуте без изношења било каквих доказа.

 

Администрација америчког Председника Барака Обаме је увела санкције против девет руских институција, компанија и појединаца, укључујући ГРУ и ФСБ, због мешања у америчке изборе и притиска на рад америчких дипломата у Русији.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ; ;