Након скоро 25 година од убиства војника ЈНА у Сарајеву, Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Драгана Викића, Јусуфа Пушине, Нермина Узуновића и Младена Човчића због злочина над осам припадника бивше ЈНА у Великом парку 22 априла 1992 године.

 

Војници су заробљени код сарајевског аеродрома на путу ка Илиџи, након што им се покварио транспортер. Одатле су пребачени у Дом полиције на Бјелавама где је био Викићев штаб.

 

 

Четврт века је прећуткиван злочин над осам српских заробљеника из групе «Транспортер», али ће коначно добити судски епилог. Јавност очекује да сазна по чијем налогу су ликвидирани, а породице где су њихови посмртни остаци, пише РТРС.

 

«Оптужени се терете да су, као припадници полицијских и безбедносих структура који су се налазили на својим положајима или у близини места злочина, били инфомисани о злочину или особно сведочили злочину, након чега су пропустили да ухапсе или санкционишу починитеље и спрече уклањање и скривање тела», рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

 

Отужницом нису обухваћени налагодавци и директни егзекутори над војницима ЈНА у Великом парку.

 

До породица је стигла информација да је заробљене војнике ликвидирао Неџад Херенда, главни егзекутор “Шева“. То су потврдили некадашњи шеф сарајевског СДБ Сарајево Мунир Алибабић и бивши агент бошњачког АИД Един Гараплија који је ислеђивао Херенду.

 

«Председништво БиХ је у непосредној близини. Зато кривим тадашњи војни и политички врх. Морали су нешто знати али нико ништа није учинио», напомиње Стака Вукмановић, суруга убијеног Миладина Вукмановића.

 

У намери да сакрију злочин, тијела убијених војника су спаљена на Дариви на улазу у Сарајево, а потом су кости склоњене у Високо. До сада су идентификовани посмртни остаци војника Зорана Марковића и Недељка Вујичића.

 

Ката

 

Тагови: ; ;