Сенат универзитета у Сарајеву је донео препоруку да факултети наставу и испите прилагоде верским потребама студента исламске, римокатоличке и православне вероисповјести, као и осталих верских заједница.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао је да га одлука Универзитета у Сарајеву да се петком у време муслиманске молитве не заказују предавања и испити за студенте подсећа на протеривање Деда Мраза из сарајевских вртића и оценио да БиХ све више личи на «исламску државу».

 

 

«Мене ништа не изненађује. Као што је пре неки дан донесена одлука да се за време Нове године неће точити алкохол у Сарајеву или када су пре неколико година протерали Деда Мраза из Сарајева или то чине још увек у неким институцијама. Дакле, ништа ту није ново», рекао је Додик новинарима у Београду, додајући да је најновија одлука део ширег концепта који многи неће да виде, а то је потупна исламизација БиХ.

 

Додик каже да је универзитет јавна институција и да не треба уводити у наставу одређена верска обележја. Ипак, ово није ништа ново, јер сада у Сарајеву чак и Парламент прекида рад у време исламске молитве и прави се пауза да би се посланици молили.

 

«То све више личи на «исламску државу». Шта да радите», каже Додик.

 

«Из овакве препоруке јасно је какве одлуке желе да доносе надлежни у Сарајеву и Федерацији БиХ и шта им је циљ. Верујем да ће за десет година у ФБиХ правила понашања и одлуке бити исте као у исламским државама», каже потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

 

«Морамо сазвати Народну скупштину и рећи од сада смо конфедерација. То значи држава која живи унутар оквира друге државе, а може се одвојити ако види да заједнички суживот није могућ. Република Српска се мора што пре одвојити ако не жели да буде поједена за доручак», рекао је универзитетски професор Емил Влајки, додајући да је БиХ на добром путу да постане шеријатска држава и да јој у томе помаже међународна заједница.

 

«Није ствар у томе да то осудимо. Не можемо осудити нечије обичаје и обичаје неке цивилизације којој не припадамо. Њихова цивилизација је њихова ствар. Очигледно је да то што они све више форсирају ту теократску страну цивилизације, све мање има везе с нама», рекао је Влајки.

 

«За мене је Сарајево, односно ФБиХ иностранство. Могу да раде шта хоће, то је њихова ствар, само да нема везе са Републиком Српском», закључио је професор Влајки, подсећајући да у Сарајеву сада живи мање од 2% Срба, док их је пре рата било око 36%.

 

«На ово бих пре свега гледао као на политичку поруку. Ово је порука Србима и Хрватима да један велики до бошњачке елите доживљава БиХ као муслиманску и искључиво своју земљу. Мислим да је то један процес претварања муслиманског дела БиХ у једну врсту муслиманије, једну врсту муслиманске заједнице која ће све више тежити и шеријату и верској ортодоксији», рекао је извршни директор Центра за развој међународне сарадње из Београда Драгомир Анђелковић Срни.

 

Он сматра да је то, пре свега, питање за бошњачко јавно мњење да ли они желе исламизацију свога друштва или не.

 

«А онда, у будућности, у складу са вољом народа видећемо шта даље радити», рекао је Анђелковић.

 

Сенат Универзитета Сарајево је усвојио иницијативу Студентског парламента о неодржавању предавања и испитних рокова на факултетима овог универзитета петком због џуме. Од сада ће се, приликом планирања академске године, водити рачуна о терминима централних молитви припадника римокатоличке и православне вероисповести и осталих верских заједница, пише РТРС.
У Сарајеву су из вртића већ избацили Деда Мраза, лидер СДА Бакир Изетбеговић је напуштао састанке са еврпским званичницима због верских обреда, забрањен је алкохол на дочеку Нове године, а сада су на универзитету увели верску паузу. Шта је следеће?

 

Ката

 

Тагови: ; ;