Новоизабрани Председник САД Донал Трамп сам пише свој инаугурациони говор, каже специјалиста за историју председничке власти у САД Даглас Бринкли за CNN.

 

 

„Трамп ми је рекао да жели да његово говор на инаугурацији буде кратак. Нагласио да жели да та његова реч буде конкретна и да је он лично пише. Наравно у њеном коначном глачању учествоваће и неки стручњаци, али нови Председник жели да тај историјски говор буде само његов“, каже Бринкли.

 

Инаугурација ће бити 20 јануара на Капитолу испред Конгреса САД. На том месту се већ монтира специјално узвишење са којег ће Доналд Трамп одржати свој први председнички говор и положити заклетву као шеф државе.

 

На инаугурацији ће места добити преко 1600 гостију, укључујући Обаму са породицом, Трампову породицу, Џоа Бајдена и новог потпредседника САД Мајкла Пенса, Обамине и Трампове Министре, чланове оба дома Конгреса САД, чланове Врховног суда, бивше Председнике САД, чланове Комитета начелника штабова, гувернере америчких држава и припаднике дипломатског кора.

 

Инаугурацију прати и верска служба. Ту традицију је увео Франклин Делано Рузвелт 1933 године.

 

Ката

Тагови: ; ;