Пише Јуриј Караш

 

У своје време ми је познаник, иначе Американац и сарадник Карнеги фондације, у Вашингтону рекао да је један од главних показатеља победе САД у Хладном рату то што је Русија постала Irrelevant. Што је изгубила значај у систему међународних односа.

 

Irrelevant?

 

 

Не знам другу земљу, осим Вијетнама некада, која као Русија врши моћан утицај на унутарполитички живот Америке у њеној савременој историји.

 

А још се у случају Русије не ради, као што је био случај са Вијетнамом, о посредном утицају друге земље и његовом преношењу, већ о непосредном утицају. Чак и на основне америчке моралне вредност и о њиховом кориговању у складу са руским гледањем на стање ствари, како у свету, тако и унутар самих САД. Ничег сличног није било још од времена такозване Велике конфронтације.

 

Нико у САД тада није озбиљно примао марксистичко-лењинску идеологију, нико од америчких водећих новинара није радио за кремаљске медије. У оно време амерички спортисти и филмске звезде нису добијали совјетске пасоше, а водећи холивудски режисери нису снимали филмове о лидерима КПСС. Ни савезници САД из НАТО нису желели да имају посла са СССР, идући уз длаку Америци. А после распада СССР представнике Русије чак нису позивали ни на важне међународне сусрете.

 

Сарадник Карнеги фондације је био у праву. Русија је стварно престала да буде relevant у светској заједници. А сада је постала — Super relevant.

 

Наравно, Америка такође има критички важан утицај на унутарполитички живот Русије. У Државној Думи се аплаудирало Трамповој победи, а грађани Русије, како показују анкете, сматрају избор „народног милијардера“ другим по значају међународним догађајем године, након рата у Сирији.

 

Хајде да се подсетимо. Коме од бораца се досуђује победа ако се меч заврши нерешено? Наравно, ономе који има мање килограма, који је лакши.

 

Економија Русије је данас — десетина америчке економије.

 

Дакле, ко је победио у Хладном рату?

 

Ката

 

Извор fakti.org

Тагови: ; ;