Србија данас има оружану силу способну да у сваком тренутку одбрани своју државу и народ, оценио је министар одбране Зоран Ђорђевић у ауторском тексту за празнично издање листа «Одбрана».

Представљајући резултате система одбране у 2016. години, министар је рекао да «има разумевање» за незадовољне припаднике ВС који синдикалним деловањем траже побољшање економског положаја, али је и додао да не може бити сагласан са «начином на који се то незадовољство изражава».

 

«Створили смо услове за повећање зарада у систему одбране од пет одсто и држава у овом тренутку нема могућности да издвоји више. За сада није могућа ни било каква прерасподела у оквиру војног буџета, како неки спекулишу, јер би се тиме угрозило функционисање система и одбрана земље», навео је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, у 2017. години у систему одбране радиће се на повећању бројног стања, посебно оних кадрова који су у претходном периоду бележили значајан одлив.

 

Подсећајући да припадници ВС тренутно учествују у 11 мултинационалних операција, министар је казао да се по том критеријуму, Србија сврстава у ред «најзначајнијих европских доприносиоца светском миру».

 

Ђорђевић је оценио да припадници ВС и Министарства одбране «изузетно успешно» контролишу и чувају државну границу, наводећи да је више од 18.000 илегалних миграната спречено у покушају уласка на територију Србије.

 

Ђорђевић је додао да је Војска Србије «и даље» институција која ужива највеће поверење грађана Србије као и да је «била и остала највећа узданица грађана Србије.

 

 

 

Тагови: ;