Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у новогодишњој поруци да ће његова влада наставити са фокусом на смањење сиромаштва и одлучном одбраном територијалних права Кине.

Председник Кине је у традиционалном телевизијском обраћању уочи Нове године указао на значајна достигнућа своје земље, као што су највећи радиотелескоп на свету, мисије за истраживање свемира и растућа лидерска улога у глобалној политици.

 

«Ове Нове године највише сам забринут за потешкоће са којима се суочавају народне масе: како једу, како живе, да ли ће моћи да имају добру Нову годину или добар Пролећни фестивал», рекао је Си.

 

Говорећи испред мурала на којем је приказан Кинески зид, Си је рекао да је његова администрација била успешан домаћин самита групе Г20 и успешно напредовала са државном стратегијом «Један појас, један пут».

 

Рекао је да је пре свега забринут за услове живота људи и обећао да ће владајућа Комунистичка партија побољшати запошљавање, унапредити образовање, стамбено збрињавање и здравствену заштиту.

 

«Све док је партија увек уз народ бићемо у могућности да идемо дугим маршом наше генерације», рекао је Си Ђинпинг.

 

Према његовим речима, Кина је у 2016. задржала миран развој док је одлучно бранила територијални интегритет и суверенитет, и поморска права.

 

 

РТС

Тагови: ;