Министар спољних послова Ивица Дачић је, интервјуу агенцији Бета, рекао да је сарадња са одлазећим државним секретаром САД Џоном Керијем била добра, али да се нада побољшању односа с администрацијом новог Председника Доналда Трампа.

 

 

”Мислим да је трагично што су наши односи пали на тај ниво да је на крају било и бомбардовања. Морамо да тражимо заједнички именитељ и надам се да ћемо то моћи да променимо с новом администрацијом, јер, искрено речено, администрације Клинтонових, и Била и Хилари, свих ових година су се само трудиле да оправдају своју политику из 90их. Ми не тражимо да неко осуђује ту политику, али тражимо да идемо даље али не на старим фајловима који су више истрошени. Морају да се налазе нови именитељи. Србија се променила, исто тако су се промениле и САД”, рекао је Дачић.

 

”На међународној сцени годину су обележили Brexit и Трампова победа у Америци. Не само због тога што су те две земље изузетно значајне, већ и зато што ће то умногоме дефинисати неку глобалну стратегију и Велике Британије и целе ЕУ, али и САД. То изазива тектонске поремећаје у спољној политици. ЕУ сада има много више тих унутрашњих проблема који значе потребу за расправом о начину функционисања и организације саме ЕУ, како би се спречило да и друге земље крену путем изласка из ЕУ”, рекао је Дачић.

 

Он је оценио да ће Brexit и Трампова победа вероватно довести и до других промена, попут победе десничарског кандидата на изборима у Француској.

 

”Значи, Србија мора да прати све те токове и да једноставно не буде изненађена променама које се дешавају у свету”, закључио је Министар.

 

Ката

Тагови: ; ; ;