Министар спољних послова Ивица Дачић је, интервјуу агенцији Бета, рекао да је циљ Србије рестартовање односа са САД и наставак добрих односа с Русијом и Кином.

 

Он тврди да Србија не води политику балансирања између Запада и Русије већ штити своје националне и државне интересе и да неће мењати политику према Русији и Кини све док то буду једине земље које у Савету безбедности УН штите њене интересе.

 

 

”Уопште то није политика балансирања, то је наш пут. И Свети Сава је говорио о томе. Ми смо Запад на Истоку, Исток на Западу. Шта да радимо када нам је то геостратешка позиција? Ми идемо ка ЕУ, али при томе желимо и да сачувамо наше националне и државне интересе. То је потпуно легитимно”, рекао је Дачић.

 

Дачић је рекао да ће, када постане чланица ЕУ, и Србија бити питана за спољну политику ЕУ, али да би сада било самоубилачки да мења политику према Русији или Кини.

 

”Они су ставили вето, Русија, на резолуцију о Сребреници. Ставиће вето уколико неко предложи чланство «Косова» у УН и сад ми треба да гласамо за нешто чиме се осуђују Русија или Кина. Да ли је то нормално? Или, био је јуче амбасадор Ирана овде. Ми сад треба да јуримо и молимо Иран да не призна «Косово», али смо редовно гласали против Ирана. Е, више не гласамо против Ирана. То је та промена наше политике”, рекао је Дачић.

 

”Нико нама не може да замери што бранимо Србију. Једино ако неко мисли да треба да уђемо у ЕУ разарајући Србију, што нико не треба да мисли. Када Велика Британија, САД, Француска, Италија и остали, када то буду земље с којима можемо да заштитимо наше националне и државне интересе, онда можда можемо да гледамо другим очима на све ове проблеме. Све до тада, док су једине земље које могу да заштите наше интересе Русија и Кина на том нивоу Савета безбедности, било би самоубилачки да мењамо нашу политику”, рекао је Дачић.

 

Ката

Тагови: ; ;