Присталице украјинског националистичке странке «Слобода» ће вечерас традиционално одржати марш са упаљеним  бакљама у центру Кијева поводом 108.годишњице рођења Степана Бандере.

Глорификација  Степан Бандере је изазвала оштре критике многих ветерана Другог светског рата и политичара који  оптужују Бандера за сарадњу са нацистима. Истовремено, један  део Украјинаца, углавном на западу земље, сматра Бандеру за  националног хероја.

 

Превише година су  прећуткивана и сакривана злодела бандероваца и њиховог вође Степана Бандере

 

Оно што су током другог светског рата у западној Урајини чинили припадници ОУН и УПА(бандеровци), не би чиниле ни звери.

Подсетимо се само неких злочина које запад свесно прећуткује. Као што  исто тако окреће главу од повампиреног фашизма који поново маршира Европом.

 

»Осамнаесторо деце од 3-12 година, која су се била сакрила у житу су похватали довезли у село Часни Крст и тамо их пробадали вилама и секли секирама». Високи немачки официр је забележио да, иако је прошао два рата таква зверства није видео.

 

Село Лозова у Тернопољској области: сеоски дрворед окићен тзв. »галицким венцима». Ти венци су прављени од мале деце која су бодљикавом жицом привезивана уз стабла и тако дављена. Изнад њих су биле укуцане табле са натписом на украјинском и пољском језику: »Пут ка независноој Украјини».

 

Овим анђелима је подигнут споменик . На постаменту је написано: »Ако ја ово заборавим, нека Небо заборави мене».

 

Наводимо вам нека од сведочанства преживелих зверстава која су починиле те велике „патриоте“ бандеровци.

 

«‘Ушла сам у кућу и видела стричеве приковане бајонетима за под. Под јабуком, недалеко од прага, лежала је мртва тетка Гаља са децом. Најмлађи јој је био у наручју. Свима су биле разбијене лобање. Тетка Сабина била је потпуно гола. И њена лобања је била разбијена на њеним грудима мртви осмомесечни близанци»

Побијена цела породица од стране бандероваца (1943. године)

 

»Бендеровци су напали село, упали су у цркву и побили људе у току молитве. Малу децу су побацали у бунар, а оне који су били мало старији, побацали су у подрум и минирали. Један бендеровац, држећи бебу у рукама за ноге, замахнуо је и ударио дечјом главом о зид. Мајка је завриштала и пробили су је бајонетом.»

 

Колико су злочинци били подивљали од људске крви, говори податак да су педантно фотографисали своје жртве. На једној фотографији која је учињена 7. маја 1943. године виде се лешеви три детета Петра и Анеле Мекала из села Гвјаздовски. Јануш (3 године) са поломљеним рукама и ногама и Марек (две године), обојица заклани бајонетима. У средини лежи девојчица Стасја (5 година), са распореним стомачићем и из ког вире унутрашњи органи, и са такође поломљеним рукама и ногама.

Европо, имаш ли стида и савести када дозвољаваш  куцање назизма на својим вратима?

 

Извор Време

https://topwar.ru/2467-zverstva-banderovcev.html

 

Лола

Тагови: ; ;