Бивши шеф израелске обавештајне службе Натив геополитичар Јаков Кедми је говорио у ауторској емисији познатог руског тв-коментатора Владимира Соловјова о руском односу према сопственој историји и посебно према Јосифу Стаљину.

 

Кедми је у тој емисији, једној од најгледанијих у Русији у свом жанру, говорио на руском, што није никакво чудо с обзиром на то да се родио и одрастао у Совјетском Савезу.

 

 

«Русија је чудна земља. У свету не постоји ни једна земља која, као Русија, воли да гази по својој историји. Да је малтерише блатом и да о њу брише ноге. Нема у вашој историји ни једног владара којег нисте оклеветали и демонизовали. Ни једног! Тога нема ни код Јевреја!», каже Кадми.

 

И наставља..

 

Ви се још нисте озбиљно позабавили питањима какво је било Стаљиново време и каква је то била историја? Уосталом, не питате се ни шта је ваша историја била пре пет, десет или двадесет година. По правилу се у Русији историја потчињава или идеологији или пропаганди.

 

Посебно је питање због чега народ воли Стаљина..

 

Стаљин је био последњи државни руководилац који се бринуо о својој земљи. После њега таквих више није било. А Стаљин уопште није бринуо о својим личним интересима, о свом личном богатству и личном комодитету. После њега таквих више нисте имали.

 

Када се баве Стаљином, по правилу се баве овим или оним његовим поступцима. Истина је, Стаљин је био суров човек, али суровост за њега није била самоциљ. То је за њега био инструмент. Он други инструмент није нашао.

 

А да ли је могао наћи други инструмент? Усталом, да ли је постојала алтернатива Стаљину? Да ли је алтернатива био Троцки? Троцком се пљуцкало на Русију!

 

Соловјов: Кад је реч о суровости, Стаљин је, у поређењу са Троцким, био мало дете. Троцки је био просто патолошки тип..

 

Кедми: Говорим о алтернативи, а Троцком се заиста пљуцкало на Русију. Русију је багателисало и 90% бољшевика. Независно од њиховог порекла. Ово важи и за Русе-бољшевике. Стаљин је био једини коме је била драга Русија. Он је био грузински семнариста, али је волео Русију.

 

Дакле, Стаљин није нашао друге методе. А да ли су тада постојали други методи? Ја не знам. Све који тврде да су били, питам а како би они од неписмене Русије направили озбиљну државу? Од Русије чија је интелигенција тада презирала свој народ и није хтела ни да чује за њега. Тада су постојали народ робова и нешто интелигенције која је говорила француски и(ли) немачки. Њу руски језик није интересовао. Како се при таквом стању ствари нешто могло урадити за земљом која се таква нашла у ХХ веку?

 

Сви критикују Стаљина за оно што је урадио са колхозима и мужицима. А да Стаљин није направио колхозе, са чиме би Совјетски Савез ратовао 1941? Јер, мужик је мужик! А шта је Стаљин рекао? Рекао је: „Мужику смо дали новац, а он нам не даје хлеб!”

 

Мужик се бави својим приземним стварима, а Стаљин други начин није имао. Ако неко тврди да је у то време и у оним условима било могуће извести индустријализацију земље, са оним народом и оном влашћу, тај греши.

 

Можда је било могуће са неком другом влашћу, али друге власти није било. Није у Русији тада могло да буде демократије. Није је у то време било нигде.

 

А неки још говоре да народ није био слободан. Само, неписмени народ не може да буде слободан. Робови у првом покољењу не могу да буду слободни.

 

Све у свему, Русија је тада имала власт која је била у стању да је одржи као државу. Да је тада била нека друга власт, Русије не би било.

 

Људски живот у Русији није обесценио Стаљин. Људски живот су у Русији обесценили сви царски режими и крепосно право. Стаљин се као личност формирао крајем Првог светског рата. А у то време се није није ценио човеков живот. Код Вердена је погинуло милион људи! У том рату су гинули милиони људи на свим странама. Зато су људи који су са тим расли сматрали да је то нека норма, нису могли да од тога побегну.

 

Наполеон је уништио три генерације Француза. Начисто! Он је уништио безмало сву француску културу, а сада у Паризу постоји његов пантеон. Нико од Наполеона није пострадао као сами Французи, али је Наполеон за њих њихова историја, а они уважавају своју историју.

 

Није тачно да сељаци нису хтели да ратују за Стаљина због колхоза. Ратовали су сви. Русија би за пример могла да узме Француску која се према свим својим владарима односи са дужним поштовањем, не скривајући злочине и грешке које су починили.

 

И Русији је крајње време да почне да поштује своју прошлост.

 

Ката

 

fakti.org

Тагови: ; ; ;