Насупрот прогнозама западних лидера, Русија је у нову 2017 годину ушла као један од кључних играча на међународној арени, пише The Guardian, подсећајући да је нови шеф британске дипломатије Борис Џонсон назвао Владимира Путина међународним изопштеником, а Обама тврдио да се Русија заглибила у сиријској мочвари.

 

 

Но, договор Русије, Турске и Ирана о прекиду ватре у Сирији, који је постигнут у Москви, је показао колико су биле неутемељене такве прогнозе и сада на Блиском Истоку командује Русија, а не Америка.

 

Већ се показало да су примирја у Сирији нестабилна и да немају велику шансу да се одрже, али постоје нови моменти који Русији, Турској и Ирану иду на руку, пише лист, додајући да је становништво Сирије већ измрцварено ратом и, са падом Алепа, је суштински измењен војни однос снага.

 

Такође је сасвим могуће да ће Трамп подржати легитимног сиријског Председника Башара Асада, а не опозицију, а највећи противник Асадовог режима Турска је већ прешла на страну Русије. То значи да ће побуњеници највероватније убудуће моћи да се ослањају само на своје снаге и подршку земаља Персијског залива, а то им не обећава ништа посебно добро.

 

Ката

Тагови: ; ;