Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће Србија играти конструктивну улогу у решавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса сусједних земаља које нису подржале Србију у за њу важним питањима, као што су признање Косова или његово чланство у Унеску.

 

 

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да то није освета већ политика реципроцитета и да Србија никоме неће дозволити да је понижава.

 

„Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити“, рекао је Дачић.

 

Призање Косова и подршка његовом чланству у Унеску, по Дачићевим речима оптерећују односе Србије са сусједима, али то не значи да ће Србија нешто билатерално предузимати против тих земаља.

 

„Ја не говорим да ћемо ми сада нешто да предузимамо против Црне Горе или Македоније или Хрватске или било ког другог, ја само говорим о нашем односу према њиховим захтевима када они буду на дневном реду, а иначе о нашим билатералним односима, то никакве везе нема. Реч је о нашем територијалном интегритету. Замислите сада кад би Срби у Црној Гори једноставно прогласили отцепљење… У чему је разлика? Албанаца је процентуало мање у Србији“, рекао је Дачић.

 

 

 

ИН4С

 

Тагови: