Либерално демократска партија (ЛДП) оценила је данас да шеф српске дипломатије Ивица Дачић својим последњим изјавама свесно нарушава односе у региону и тако изазива и провоцира реакцију земаља у суседству.

 

 

«У само једној својој изјави са сваком земљом у окружењу отвара нове вербалне сукобе. Изазивајући Хрватску, Црну Гору, Македонију министар спољних послова неодговорношћу поново гура регион у нарушавање односа какви су били карактеристични у години за нама», наведено је у саопштењу ЛДП-а.

 

 

Додаје се да је, уместо спуштања тензија, Дачић спреман да отвори фронтове који апсолутно не одговарају интересима Србије у овом тренутку, а све због, како је оцењено, своје себичне амбиције да у предстојећој кампањи повећа националистичку реторику.

 

«Дачић као министар нема право да своје личне ставове кандидује као званичну државну политику и мора пазити на тежину изговорених речи ако је способан да разуме да сваки потез Србије изазива и одређену контрареакцију», оценили су из ЛДП-а.

 

 

Указано је и да је Србија дужна да чува стабилност региона и да зато нема права на такве вербалне излете, пошто, како је оцењено, блиска историја показује да је тако мало потребно да се запали фитиљ национализма.

 

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у интервју агенцији Бета да ће Србија играти конструктивну улогу у решавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса суседних земаља које нису подржале Србију у за њу важним питањима, као што су признање Косова или његово чланство у Унеску.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;