Активисти  су поставили руску тробојку на зграду  централног тргу у шпанском граду Бургос, аутономне заједнице Кастиља и Леон, да би изразили солидарност са Русијом поводом убиства  амбасадор у Турској Андреја Карлов и несреће авиона Ту-154 , изјавио је за РИА Новости суоснивач организације «Европска платформа руских пријатеља» Еугенио Дора.

Према његовим речима, застава је постављена на фасади зграде, која се налази на главном тргу Плаза Маиор.

 

«Ми делимо  све успехе и бол Русије током 2016. у борби против тероризма.. Поставили смо заставу поводом  бруталног убиства амбасадора Андреја Карлова и у знак сећања на путнике срушеног авиона, међу којима су били уметници ансамбла Алекандров», — рекао је Дора.

 

Први пут су се  руска застава и застава Крима појавиле у Бургосу фебруара 2015. године. Постављањем заставе на фасади своје куће Дора је одлучио да на тако необичан начин привуче пажњу на активности његове организације, чији је циљ — «да пренесе људима да је Русија увек била и остала део Европе, и да је Европа много више него ЕУ и НАТО.»

 

Повремено «Платформа руских пријатеља» организује конференције на којима учесници разговарају о односима Русије и Европе, догађајима у Украјини, руској историје.

 

Застава је била поставњена на фасади  више од годину дана. Почетком марта 2016. године по налогу канцеларије градоначелника су је уклонили. Представник градске  власти  у интервјуу за РИА Новости се осврнуо на локалне законе који регулишу изглед градских зграда, наводећи да заставе на приватним кућама могу бити постављене само кратко време у вези са неким догађајем или празником.

 

Активисти су  осудили одлуку канцеларије градоначелника, али су је испоштовали.

 

Још једном се руска застава појавила на централном тргу Бургос у јуну, уочи Дана Русије. Неколико дана након фестивала застава је уклоњена.

 

Тагови: ; ; ; ;