Америчке власти нису имале  информације о могућем нападу на клуба Реина у Истанбулу, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Амбасаде САД у Турској.

Подсетимо да је у децембру, Амбасада САД издала опште упозорење за своје грађане у Турској и другим деловима Европе о могућој опасности током сезоне празника.

 

У саопштењу, Амбасада  је позвала америчке држављане колико је то могуће да избегну јавна места, нарочито она која посећују туристи. То је била препорука опште природе, наводи се у извештају објављеном на сајту амбасаде.

 

«Упркос необузданој медијској шпекулацији, америчка влада није имала никакве информације о претњама одређеним местима за забаву, укључујући Реина клуб,и  америчка влада није упозорила Американце да се клони одређених места, или околних подручја», — наводи се у саопштењу.

 

Подсетимо, након напада лист Хуријет је пренео речи власника клуба Реина у Истанбулу, који је рекао да су  амерички обавештајни кругови  упозоравали на предстојећи напад.

 

 

Оружани напад на ноћни клубу Реина у Истанбулу је се десио у новогодишњој ноћи. Нападач наоружан аутоматом је прво испред клуба клуб убио полицајца, затим улетео у клуб, где је било више од 700 људи, и отворио ватру на присутне.

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова Турске, погинуло је  39 људи (укључујући 16 странаца),док је 69  особа рањено.

 

Тагови: ; ;