Словеначка бискупска конференција и Исламска заједница Словеније осудиле су као провокацију и вандализам графите «Алах је велики» и «Шеријатски закон» који су осванули на зиду капелице Свете Соботе на Шмарној Гори близу Љубљане.

 

 

Графит на капелици, у популарном излетишту, снимили су јуче излетници и упозорили полицију, јавља Хина.

 

На једном од спољних зидова капелице излетници су пронашли поруку исписану великим латиничним словима «Allahu akhbar» (са сувишним «х» у другој ријечи), а на другом «Sharia», што су неки протумачили као исламистичку поруку и претњу словеначким хришћанима.

 

Медији наводе да је реч о вандализму који на верским објектима у Словенији и није тако ретка појава.

 

Словеначка полиција је саопштила да прикупља информације о догађају, који је изазвао осуду јавности.

 

Прва је реаговала Исламска заједница Словеније, која је у кратком саопштењу оштро осудила наведени вандализам као неприхватљив и додала да од полиције очекује откривање починилаца.

 

Словеначка бискупска конференција је саопштила да се ради о чину усмереном против верске толеранције и поступку који државни органи требају да истраже и санкционишу.

 

Хина наводи да неки десно оријентисани портали и удружења у чину на Шмарној Гори виде доказе о наводном расту радикализације словеначких муслимана, углавном досељеника из БиХ.

 

Алеш Хојс, који је био министар одбране у влади бившег премијера Јанеза Јанше, навео је на својем профилу на Твитеру да је капелица на љубљанском излетишту «оскрнављена муслиманским паролама» и запитао се зашто полиција не реагује енергичније.

 

Хина наводи да провокативни графити нису реткост на црквама у Словенији, али да до сада нису садржали «исламистичке» поруке него су обично као својеврсне политичке поруке били упућивани «клеру» или «клерофашистима».

 

Прошле је године у Словенији забележено и неколико тежих испада и провокација усмерених против одређене вере. Тако су на градилишту џамије у Љубљани у два наврата нађене бачене свињске главе, а у цркви у Копру је наводно неуравнотежена особа уништила чекићем барокни дрвени кип Богородице са малим Исусом.

 

 

 

Тагови: ;