Реагујући на интервју шефа српске дипломатије Ивице Дачића, Министарство спољних послова Македоније указало је на то да политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Скопља и Београда.

 

У Министарству спољних послова Македоније су порталу mkd.mk незванично рекли да сматрају да су такве изјаве на неки начин упозорење пред нову рунду настојања Косова да уђе у Унеско, што би требало да се догоди на пролеће. На гласању у новембру 2015. године, Македонија, Хрватска и Црна Гора гласале су «за», што је изазвало критику званичног Београда.

 

Министарство спољних послова Македоније истиче да Македонија и Србија имају блиске и дубоко пријатељске односе, да грађани двеју земаља гаје позитивна међусобна осећања, и да политичарима остаје само да продубљују то историјско пријатељство.

 

«Уколико то није могуће, тада треба да буду одговорни, да бар не руше пријатељство које постоји између Македоније и Србије», поручили су из македонског Министарства.

 

 

Бивши македонски амбасадор у Бриселу Нано Ружин је интервју Дачића оценио као «мали дипломатски скандал». По његовим речима, то је «неприхватљив гест познатог фронтмена Вучићеве владе, који је познат по сличној реторици према хрватским и косовским политичарима».

 

Ружин је Телевизији Телма рекао да сматра да је то «нервозан реваншизам», зато што неки српски политичари не могу да забораве одређене поступке Македоније, као што је признавање Косова.

 

Други бивши македонски дипломата Ристо Никовски има потпуно другачије мишљење о интервјуу Дачића и сматра да у основи Србија има право да Македонији замери признавање Косова, односно њен целокупан став према Косову.

 

«Мислим да је снажан утисак да смо према Косову све време водили рачуна пре свега о албанским и америчким интересима у ‘бившој покрајини и садашњој независној држави’, а мање о државним интересима Македоније, а о српскима нисмо уопште водили рачуна», рекао је Никовски за кабловски телевизију Нова.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;