Немачки издавач посебног издања „Мајн кампфа“ каже да је продаја дела Адолфа Хитлера изузетно порасла, од када је почео са штампањем прошле године.

 

 

Око 85.000 копија нацистичког манифеста на немачком језику је продато, а издавач Андреас Виршинг истиче да су га бројке потпуно изненадиле.

 

Виршинг је директор Института савремене историје у Минхену, који ће крајем јануара избацити ново издање. Измењена верзија Мајн кампф укључује критичке фусноте и анализе професора и стручњака.

 

Такође, за разлику од оног који је штампан за време нацистичке Немачке, овај има просте беле корице, без Хитлерове фотографије. Кукасти крст и други симболи забрањени су у Немачкој.

 

Виршинг и немачка новинска агенција ДПА планирају штампање и издања на француском језику, а две трећине коментара стручњака биће преведен.

 

Прво савремено издање Мајн кампфа штампано је прошле године у 4.000 копија. Одлука да се поново штампа била је критикована од стране јеврејских удружења. Мајн кампф је првобитно штампан 1925. године, осам година пре него што је Хитлер дошао на власт.

 

У њему је Хитлер изложио расистичке идеје нацизма, које ће касније спровести у пракси, укључујући деградацију и отворену репресију над Јеврејима и Словенима.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;