Недавни чланак  Вашингтон Поста о «руским хакерима» је показао како се лако шире лажне информације уз помоћ водећих листова, пише колумниста  Форбс-а, Калев Литари

 

Вашингтон пост  је 31. децембра објавио чланак под насловом «Руски хакери упали у систем електричне мреже компаније у Вермонту, кажу амерички званичници.»  У чланку се тврди да имају информацију да је у компјутерском систему компаније Бурлингтон  пронађен малвер код који је  повезан са руским хакерима.

 

 

«Руски  хакери нису користили код да подрију рад  компаније, али како кажу званичници који желе да остану анонимни, упад у електричну мрежу у земљи је од великог значаја, јер представља потенцијално озбиљну претњу,» — пише у чланку Вашингтон поста.

 

Међутим,  ни након неколико сати од објављивања чланка и даље није било познато познато време и околности упада у рачунарску мрежу.

 

 

Редакцији Вашингтон Поста је скренута пажња на неистинитост овог чланка изјавом датом из компаније Бурлингтон Електрик.

 

Форбс такође наводи да је лист није ни покушао да контактира представнике компаније пре објављивања материјала и тако провери истинитост «информација».

 

Међутим чак и после деманта из компаније Бурлингтон Електрик, на  сајту Вашингтон Поста и даље стоји исти наслов који се и даље шири  путем друштвених мрежа.

 

То је од великог значаја, истиче колмуниста  Форбса, јер «Корисници друштвених мрежа обично обраћају пажњу само на наслов а ретко прочитају и проанализирају чланак»

Тагови: ; ;