У придњестровском граду Бендер данас је одржан сусрет председника Придњестровља Вадима Красноселског и Молдавије Игора Додона, наводи се на сајту председника Придњестровља.

 

Вадим Красносельский

 

Председник Придњестровља изјавио је сумирајући резултате састанка, да су лидери успели да успоставе контакт и одреде питања чије решавање захтева приоритет.

 

«То су пре свега слобода кретања грађана, железнички саобраћај, признавање докумената. Успостављен је контакт, састанак је био интензиван а даље ће се наставити са заједничким радом две стране»- рекао је Красноселски.

 

Молдавски председник Игор Додон изјави0 је да је обавеза лидера да учине све што је у њиховој моћи како би грађани осетили побољшање и могли да решавају конкретне проблеме.

 

«Разматрали смо данас многа питања. Слобода кретања, признање докумената, диплома, регистарске ознаке…»- рекао је Додон.

 

Лидер Придњестровља рекао је да су током састанка разговарали и о питањима економског карактера.

 

«Морамо учинити све како грађани не би постали таоци одлука политичара и да све одлуке политичара буду доношене са циљем добробити за народ. Морамо поштовати придњестровски и молдавски народ и тражити компромис у сваком случају»- рекао је Красноселски.

 

«Договорили смо се да наши сарадници у најскорије време размотре сва питања која су актуелна, како с једне тако и с друге стране»- рекао је Додон.

 

Красноселски је рекао да о статусним питањима није било говора.

 

«Политичка и статусна питања нису разматрана. Увек сам говорио и то не скривам да је гаранција наше безбедности наша независност. Ми имамо много питања основног карактера која смо идентификовали и на чијем решавању ћемо радити у наредној фази»- рекао је он.

 

Додон је додао да је најважније да грађани осете конкретан резултат.

 

«Постоје комплексна питања о којима постоје различити ставови али то не значи да не треба да седимо за столом и преговарамо како би решавали проблеме грађана. За најсложенија питања биће потребно време а њихово решавање ће зависити од резултата које постигнемо решавајући друге проблеме»- рекао је Додон.

 

Разговор је трајао око сат и по.

 

 

Тагови: ; ; ;