Становници балтичких земаља су добили запањујућу вест. У те три републике су тајно распоређене најозбиљније војне структуре САД, снаге за специјалне операције. Као што и приличи староседеоцима, грађани Литваније, Летоније и Естоније су то сазнали последњи и то из америчких новина.

 

Наиме, шеф одељења за специјалне операције Рејмонд Томас је за The New York Times изјавио да је малим армијама Летоније, Литваније и Естоније очајнички потребно руководство САД јер су на смрт уплашени од Русије.

 

 

Прво, кључни задатак овог одељења САД је вођење такозваног неконвенционалног рата у дубини територије страних држава. Зато приче Виљнуса о томе да те елитне специјалне снаге САД доприносе јачању одбрамбене способности Литваније треба посматрати као покриће, не другачије. За Пентагон је «неконвенционални рат» дејство преко герилаца, партизана и помоћне снаге са циљем да се промовишу снаге отпора зарад слабљења или пораза окупационих снага и побуњеника. Данас тај «неконвенционалан рат» подразумева обојену револуцију. А специјалне снаге САД су, као нико други, веште у обављању специјалних операција зарад подршке државном удару.

 

Друго, поставља се питање где командоси планирају да тајно дејствују. Било би наивно веровати да ће амерички специјалци обавестити Литванце дописом у случају руске инвазије. Ти момци обављају конкретне акције, пре свега, саботаже. И будали је јасно да јачање литванске русофобске пропаганде, коју спроводи Пентагон, треба да омогући специјалцима да реши одређене проблеме у корист политичких интереса САД.

 

Треће, с обзиром да се у листу спомиње Каљининградски регион (у Искандерском кључу), уз горе наведен коментар америчког генерала Томаса, питање географског размештања командоса је више него очигледно. Специјалци САД могу користити Литванију као одскочну даску за субверзивне активности у Каљининградском региону. Следећи степеник за САД је Белорусија.

 

Четврто, наравно да је данас тешко замислити да су амерички командоси ушли неопажено у Каљининградски регион да би га напали. Али, нема лакшег начина него директно преко Литваније. На пример, ако изведу диверзију на магистралном гасоводу «Минск-Виљнус-Каунас-Каљининград», без струје и грејања остају руске области. Кажу да је све ово невероватно? Да, али до пре годину дана је изгледало невероватно да се амерички командоси стационирају у Литванији.

 

И последње, није случајно у чланку поменут Доналд Трамп. Аутор је познати амерички новинар Ерик Шмит. Он је написао да није јасно да ли ову иницијативу подржава новоизабрани Председник Доналд Трамп, јер он настоји да побољша односе са Москвом. Ја бих се усудио да сугеришем да је одлука да се дозволи америчким специјалцима да уђу у балтичке државе одлука Обамине администрације. А агресивна америчка локомотива не успорава.

 

Ката

Тагови: ; ; ;